Reguli stricte la pelerinajul Sfintei Parascheva/ Ce a discutat primarul Mihai Chirica cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Reguli stricte la pelerinajul Sfintei Parascheva/ Ce a discutat primarul Mihai Chirica cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
Zeci de mii de credincioși se adună anual, 14 octombrie, pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Publicat: 19/09/2020, 16:04

Primarul Mihai Chirica a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţe de presă că a discutat cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care s-au angajat foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie cu respectarea strictă a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Edilul a precizat că anul acesta Sărbătorile Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului.

Edilul a explicat că şi în ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşiului sunt cele două componente majore, o parte religioasă, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi o altă parte nereligioasă, laică, pe care o organizează Primăria municipiului Iaşi.

„Am avut o discuţie preliminară cu Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu şeful Inspectoratului de Jandarmi din Iaşi, Mircea Tulică, referitor la Sărbătorile Iaşiului. Am vrut să ştim în ce manieră se vor mai putea desfăşura aceste sărbători emblematice pentru noi şi acţiunile pe care le putem duce la bun sfârşit”, a spus Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Mihai Chirica: Nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori

Potrivit acestuia, la ediţia din acest an, care urmează să se deruleze în cursul lunii octombrie, din cauza restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19 nu vor mai fi organizate concerte şi nici Festivalul Vinului.

„Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pelerinii, obligați să respecte măsurile de distanțare, punctele de vânzare a obiectelor de cult, desființate

El a mai spus că pentru activitatea religioasă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie cu respectarea foarte clară a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, o decizie finală privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorilor Iaşiului va fi luată în zilele următoare.

Anual, zeci de mii de pelerini participă la procesiunea religioasă a Hramului Sfintei Parascheva

Anul trecut, peste 100.000 de credincioși din întreaga țară s-au rugat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Rândul de pelerini depășește în mod curent câțiva kilometri.

La Liturghia de la Mitropolia Iași, desfășurată pe o scenă amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane, au asistat peste 20.000 de credincioși, soboul de preoți care slujește fiind impresionant: 19 ierarhi, 13 preoți și 9 diaconi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern