Consiliul Europei a publicat observațiile privind absența recunoașterii legale a relațiilor de același sex în România

Consiliul Europei a publicat observațiile privind absența recunoașterii legale a relațiilor de același sex în România
Publicat: 22/09/2020, 10:54
Actualizat: 22/09/2020, 10:54

Astăzi, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europe și-a publicat observațiile scrise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României care se referă la absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex.

Florin Buhuceanu si Victor Ciobotaru v. Romania

„Comisarul și-a publicat observațiile scrise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru și alte 12 cazuri împotriva României, care se referă la absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex”, se arată în comunicatul oficial publicat de Consiliul Europei.

Conform raportului ECRI din 2019 privind România si acceptarea socială a LGBTI,  procentajul este încă scăzut, iar discriminarea și hărțuirea rămân pe scară largă.

De la 1 octombrie 2011, Codul civil român include o prevedere care interzice în mod explicit căsătoria între persoane de același sex.22 Întrucât in 2008, membri ai parlamentului și ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (al României Organismul pentru Egalitate) au introdus în parlament mai multe propuneri legislative pentru recunoașterea legală a parteneriatelor de același sex, fără succes. Patru proiecte de lege sunt în prezent în curs de examinare.

În 2018, pe baza unei inițiative populare, a avut loc un referendum cu privire la o propunere de modificare a
Constituția românească pentru a defini familia ca „fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită
între un bărbat și o femeie ”(acest limbaj ar fi înlocuit„ între soți ”). campania înaintea referendumului a fost marcată de declarații multiple care incitau la ură și discriminare împotriva persoanelor LGBTI, inclusiv de către oficiali de stat. Referendumul privind definiția din familie a fost învinsă din cauza rezultatului scăzut (21% din participare când 30% a fost necesar).

În urma unei noi inițiative populare, un proiect de lege care propune din nou aceeași modificare a Constituției
a fost publicat în Monitorul Oficial din 13 august 2020. Au existat și unele evoluții pozitive. În septembrie 2018, într-o decizie legată de cazul Coman menționat mai sus cu privire la recunoașterea căsătoriilor de același sex contractate în străinătate și libertatea de circulație a cetățenilor UE și SEE în România, Curtea Constituțională a României a decis că „relația unui cuplu format din persoane de același sex se încadrează în noțiunea de„ viață  privat ”,  precum și sub noțiunea de„ viață de familie ”, la fel ca relația stabilită de  cuplu heterosexual, iar acest fapt declanșează incidența protecției dreptului fundamental la viața privată și de familie […] ”

Atitudinile societății față de persoanele LGBTI evoluează, de asemenea. In timp ce Sondajul Eurobarometru din 2006 a constatat că 11% dintre respondenții români au fost de acord cu declarația „Căsătoriile între persoane de același sex ar trebui permise în toată Europa” (față de media UE de 44%), 29% au făcut acest lucru în Eurobarometrul special din 2019 privind acceptarea socială a persoanelor LGBTI (cu o medie UE de 69%).

Un studiu publicat de Organismul Român pentru Egalitate în februarie 2019 a arătat că 38% din respondenții au considerat că parteneriatele civile ar putea fi o soluție pentru cuplurile de același sex, în timp ce 60% s-a opus.

Consiliul Europei: Statele ar trebui să permită cuplurilor de același sex recunoașterea juridică eficientă și nediscriminatorie

Comisarul Mijatović subliniază că cuplurile stabile de același sex, cu sau fără copii, fac parte din diversitatea bogată a familiilor care alcătuiesc societățile noastre – indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu. Ea subliniază că, în absența unei astfel de recunoașteri, totuși li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul lor la viața privată și de familie, astfel cum este garantat în Convenția europeană a drepturilor omului (articolul 8) și că acest lucru are un impact substanțial asupra cotidianului lor. vieți.

Comisarul subliniază că statele ar trebui să permită cuplurilor de același sex recunoașterea juridică eficientă și nediscriminatorie sub formă de căsătorie civilă, uniuni civile sau parteneriate înregistrate, în conformitate cu jurisprudența Curții. O astfel de recunoaștere, adaugă ea, trebuie să ofere un cadru clar și previzibil și să fie suficient de cuprinzătoare pentru a acoperi nevoile unui cuplu într-o relație stabilă în toate aspectele vieții.

Comisarul subliniază consensul în creștere din Europa cu privire la această problemă, 30 de state membre ale Consiliului Europei oferind în prezent recunoaștere legală pentru cuplurile de același sex într-o formă sau alta. Ea subliniază că absența consensului la nivel național nu poate fi considerat un argument valid pentru a refuza recunoașterea legală cuplurilor de același sex.

„Absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”

Comisarul Mijatović concluzionează că „principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”.

Intervențiile terților sunt un instrument suplimentar la dispoziția comisarului pentru a contribui la promovarea și protejarea drepturilor omului. Acestea sunt prevăzute de Convenția europeană a drepturilor omului și se bazează pe țara și activitățile tematice ale comisarului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord