Raed Arafat, despre valul doi al pandemiei de coronavirus: „S-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă”

Raed Arafat, despre valul doi al pandemiei de coronavirus: „S-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă”
Arafat: Sperăm ca măsurile luate recent să ducă la sistarea creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2
Publicat: 16/10/2020, 12:47
Actualizat: 16/10/2020, 13:25

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că pericolul valului 2 al pandemiei de COVID-19 depinde de modul în care vor reacționa oamenii la restricțiile impuse de autorități.

Valul 2, nu numai noi, ci pe emisfera nordică, ne gândim că va fi pe perioada iernii. Acum, cât de greu va fi valul 2, depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea, să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, clar că putem ţine situaţia sub control, cum am ţinut-o în primul val”, a spus Arafat, la Ciolpani, unde a avut loc recepţia unor materiale sanitare.

Arafat spune că dacă nu se respectă regulile, dacă vor presiuni să nu se ia anumite măsuri sau anumite restricţii, atunci „s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă”.

„Totul depinde de modul în care lucrăm cu toţi împreună”, a arătat şeful DSU.

Numărul de teste COVID este semnificativ de mare comparativ cu alte țări, spune el.

„S-a crescut, de la 3.000 am ajuns la aproape 25-27.000 – teste care se fac zilnic, deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentară este bine-venită”, a precizat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că obţinerea unor teste mult mai rapide va fi de ajutor, teste care să nu necesite operaţiuni de laborator care durează mult.

„Există şansa să aducem teste pe antigen, rapide, pe care să le folosim în linia de front pentru cazurile simptomatice. Pentru cazurile asimptomatice rămâne totuşi evaluarea generală care se face, testările care sunt în masă”, a afirmat Arafat.

Raed Arafat: Cazurile testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale! Ce procent din populația României a fost deja infectată cu SARS-CoV-2

Raed Arafat atrage atenția că măsurile de protecție sunt importante în contextul în care se estimează că în realitate cazurile generale de îmbolnăviri sunt mult mai multe decât cazurile testate pozitiv cu noul coronavirus: „Este clar că avem persoane pozitive, contagioase, asimptomatice, care nici ele nu știu că sunt contagioase”, a spus secretarul de stat.

Din calculele specialuștilor reiese că 4,5% din populația României a fost deja expusă și infectată cu noul coronavirus, spune Arafat.

„Cazurile testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. Dacă am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii pozitivi, nu am mai purta mască, nu am mai avea măsuri de prevenire. Este clar că avem persoane pozitive, contagioase, asimptomatice, care nici ele nu știu că sunt contagioase. Nu pot spune care e diferența, dar la un moment dat MS a dat prevalența pe parte de anticorpi de 4,5% – 5%. Asta înseamnă că 4,5% din populația României a fost deja expusă și infectată, dar mulți nici nu au știut, au crezut că e răceală simplă sau a apărut febra pe durată scurtă, dar ei au fost probabil infectați și au infectat și pe alții dacă nu au respectat regulile de prevenire”, a explicat Raed Arafat.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple