Școala de la distanță, ținta hackerilor! Elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „urgent” parolele, după o „imixtiune” în platformele de învățare

Școala de la distanță, ținta hackerilor! Elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „urgent” parolele, după o „imixtiune” în platformele de învățare
Conducerea Universității Carol Davila a suspendat-o pe profesoara care îi obliga pe studenți să o numească „doamna doctor” (FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay.com)
Publicat: 23/10/2020, 10:05

Toți elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe „URGENT” parolele de la platformele de învățare online, potrivit unei adrese trimise directorilor de școli din București de către ISMB.

Documentul citat de edupedu.ro arată că măsura este necesară deoarece „persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de acces la aplicații”.

„Imixtiuni” în orele online

Adresa semnalează „imixtiuni” în orele online. Persoane necunoscute au postat diferite mesaje, au înregistrat profesorii care predau la cursurile respective și chiar au restricționat accesul cadrelor didactice la aplicația școlii online, arată ISMB.

“Având în vedere faptul că în ultima perioadă mai multe unități școlare au sesizat imixtiuni în activitățile de predare realizate în sistemul online, constând în aceea că persoane necunoscute au accesat ilegal codurile de acces la aplicațiile utilizate, postând diferite mesaje, înregistrând prelegerile profesorilor sau chiar restricționat accesul acestora la aplicație, solicităm a fi adoptate urgent următoarele măsuri:

Profesorii și elevii trebuie să-și schimbe parolele

Veți solicita cadrelor didactice și elevilor schimbarea parolei de acces pentru platformele online pe care le utilizează, pentru a evita accesare a conturilor de către persoane neautorizate care au avut acces la contul generat inițial de personalul IT;

Cadrele didactice vor informa elevii și părinții cu privire la riscurile la care se supun în condițiile în care furnizează persoanelor neautorizate, datele conturilor de acces la platformele online pe care le utilizează. Acesul egal la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Orice imixtiune în procesul de învățământ, va fi semnalată în cel mai scurt timp atât Inspectoratului școlar al Municipiului București cât și poliției”, se mai arată în adresa trimisă de ISMB tuturor școlilor din București.

Cum alegi o parolă sigură – tot ce trebuie să ştii despre parole!

Din lipsă de experienţă, nepăsare sau naivitate, cei mai mulţi utilizatori îşi aleg parole uşor de spart, scrie go4it.ro. Majoritatea utilizatorilor preferă parole formate din cuvinte scurte şi uşor de reţinut. Acestea sunt şi foarte uşor de spart.

Spargerea unei parole se face, de regulă, prin două metode. Una este simpla „ghicire”. O persoană care te cunoaşte şi vrea să intre pe unul din conturile tale va încerca prima oară cuvinte sau date care înseamnă ceva pentru tine.

A doua metodă este atacul brut. Se folosesc în acest scop aplicaţii care încearcă, pe rând, toate combinaţiile posibile.

Experţi în securitate informatică: multe dintre cerinţele de pe site-uri pentru parole sunt idioate

Practic, Ion3scu#1 este o parolă greu de memorat şi nu oferă beneficii semnificative comparativ cu una mai simplă, exemplifică go4it.ro. NIST le recomandă site-urilor să accepte orice parolă care are mai mult de 8 caractere, dar cu o condiţie. Combinaţia aleasă trebuie comparată cu o listă de parole comune, întocmită din listele cu cele mai comune parole care au apărut pe internet de-a lungul timpului. Mai simplu, să nu fie permise combinaţii de genul 12345678 sau password.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii