Proiect ”SafeConsume Horizon 2020”: ”Românii prezintă lacune în cunoștințele privind siguranța alimentelor”. Comunicarea despre siguranță ar trebui să implice autoritățile române / Ce sugerează comportamentul consumatorului român?

Proiect ”SafeConsume Horizon 2020”: ”Românii prezintă lacune în cunoștințele privind siguranța alimentelor”. Comunicarea despre siguranță ar trebui să implice autoritățile române / Ce sugerează comportamentul consumatorului român?
Foto: Unsplash.com/ caracter ilustrativ
Publicat: 01/11/2020, 15:15
Actualizat: 06/04/2021, 14:38

Jumătate dintre consumatorii români nu sunt conștienți de pericole precum micotoxinele și unii agenți patogeni, potrivit unui studiu publicat în revista ”Food Control”. Proiectului este intitulat ”SafeConsume Horizon 2020”. Un alt studiu, publicat în același jurnal ca parte a aceluiași proiect al UE, a analizat atitudinea de cumpărare a alimentelor și practicile de igienă a bucătăriei

Cercetătorii au descoperit că există lacune în cunoașterea românilor, majoritatea neputând identifica aditivii de pericole și  anumiți agenți patogeni.

Aproape jumătate dintre respondenți au perceput Listeria ca fiind periculoasă, în timp ce doar 17% au identificat Yersinia, 21% pentru Campylobacter și 28% pentru Clostridium ca bacterii patogene.

Salmonella, E. coli și Staphylococcus. cei mai frecvent cunoscuți agenți patogeni

Salmonella, E. coli și Staphylococcus au fost cei mai frecvent cunoscuți agenți patogeni. Percepția consumatorilor despre E. coli ca fiind periculoasă a fost mai mare pentru categoria de 35 până la 75 de ani comparativ cu cei cu vârsta sub 35 de ani.

Identificarea pericolelor

Un sondaj Eurobarometru din 2019 a arătat că doar 51% dintre români erau conștienți de bacteriile otrăvitoare.

Cei cu un nivel ridicat de educație și care locuiau în zonele urbane erau mai bine informați decât consumatorii sub 35 de ani, cu un nivel scăzut / mediu de educație din mediul rural.

Pesticidele, aditivii și metalele grele au fost considerate de majoritatea românilor un pericol pentru sănătate. Puțin mai mult de jumătate au spus că organismele modificate genetic și microorganismele patogene reprezintă un pericol pentru sănătate, în timp ce  mai puțin de jumătate au considerat că micotoxinele sunt un pericol.

Scopul lucrării, publicat în revista ”Food Control”, a fost să stabilească cunoștințele consumatorilor români cu privire la pericolele alimentare, conștientizarea alimentelor etichetate certificate și să identifice sursele de informații în care au încredere.

Sondajul a fost realizat în perioada decembrie 2018 – aprilie 2019 și a implicat 985 de chestionare ca parte a proiectului ”SafeConsume Horizon 2020”.

Comunicarea despre siguranța alimentelor ar trebui să implice autoritățile române

Consumatorii au avut încredere în principal în cărțile științifice, sfaturile familiei și cărțile de rețete pentru informații fiabile privind siguranța alimentelor.

Comunicarea despre siguranța alimentelor ar trebui să implice autoritățile române și toți participanții la lanțul de aprovizionare și să facă parte din astfel de strategii elaborate de agenții și companii.

„O mai bună înțelegere a pericolelor alimentare și obținerea capacității de a lua decizii bazate pe riscuri pot contribui la reducerea poverii bolilor alimentare.”

Comportamentul consumatorului român

Un alt studiu, publicat în același jurnal ca parte a aceluiași proiect al UE, a analizat cunoștințele privind siguranța alimentelor, atitudinea de cumpărare a alimentelor și practicile de igienă a bucătăriei.

Cunoștințele privind siguranța alimentelor au fost corelate cu atitudinile de cumpărare a alimentelor, acestea din urmă reflectându-se asupra practicilor de igienă a bucătăriei. Cunoașterea consumatorilor de agenți patogeni a influențat igiena bucătăriei.

Rezultatele sugerează că niveluri mai ridicate de cunoștințe privind siguranța alimentelor ar putea duce la o atitudine îmbunătățită față de prioritățile de cumpărare a alimentelor și ar ajuta consumatorii să adopte practici adecvate de siguranță alimentară în timpul achiziționării în magazine și în bucătăriile lor.

Românii au arătat o conștientizare moderată a practicilor de auto-raportate de igienă în bucătărie.

„Înțelegerea modului în care consumatorii români fac față pericolelor alimentare la domiciliu va permite dezvoltarea unor intervenții mai vizate ale campaniilor educaționale. Aceste campanii ar trebui să pună accentul pe sursele potențiale de contaminare, practicile care ar putea preveni contaminarea încrucișată și proiecțiile acestora de a îmbunătăți practicile de siguranță alimentară ale consumatorilor la domiciliu. „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
ADIO, nea Ovidiu! România toată plânge: Dumnezeu să-l primească în împărăția Sa
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×