Producătorii de medicamente, apel la responsabilitate: Informațiile nevalidate științific, incomplete sau chiar eronate, pot avea efecte extrem de nocive asupra sănătății populației

Producătorii de medicamente, apel la responsabilitate: Informațiile nevalidate științific, incomplete sau chiar eronate, pot avea efecte extrem de nocive asupra sănătății populației
Indicațiile de tratament către populație trebuie făcute doar de specialiștii în sănătate, subliniază reprezentanții RASCI / Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/11/2020, 16:48

Cei mai mari producători de medicamente medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale prezenți pe piața din România au transmis, marți, un avertisment adresat celor care diseminează în spațiul public știri false despre medicamente „minune” în tratarea noului coronavirus.

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a atras atenția, marți, printr-un comunicat de presă, că difuzarea sau promovarea comunicării în spațiul public a unor informații nevalidate științific, incomplete sau chiar eronate, pot avea efecte extrem de nocive asupra sănătății populației.

„Asistăm la un număr crescut al derapajelor din mediul informațional”

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un număr crescut al derapajelor din mediul informațional, cu un potențial negativ major asupra sănătății românilor, fie că vorbim despre propagarea fenomenului , fie că ne referim la diseminarea informațiilor care nu se bazează pe dovezi științifice. În contextul pandemic actual, care determină o stare de îngrijorare, teamă și panică în rândul populației, consumatorii și pacienții sunt expuși unor mesaje publice confuze și de cele mai multe ori nefondate, aceștia devenind preocupați de utilizarea unor medicamente sau administrând în exces anumite medicamente, fără a se sfătui cu medicul sau farmacistul, fără a citi informațiile din prospectul sau de pe ambalajul unui produs cu privire la utilizarea acestuia și fără a alege în baza dovezilor fundamentate ştiințific,” declară Diana Mereu, director executiv RASCI.

Potrivit reprezentaților asociației, informațiile cu privire la utilizarea diferitelor medicamente sau produse cu eliberare fără prescripție medicală în gestionarea sau prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar și a altor afecțiuni, trebuie să fie transmise în mod responsabil și să explice populației o conduită corectă, care să permită gestionarea eficientă a propriei sănătăți.

România a înregistrat, marți, un record absolut al noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit raportării Grupului de Comunicare Strategică: 7.733. Totodată, România a înregistrat și un record în ceea ce privește numărul de decese raportate în 24 de ore: 120.

În total, numărul de cazuri înregistrate până marți în România a ajuns marți la 258.437. Până acum, 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

Informațiile eronate pot crea așteptări nerealiste consumatorilor și pacienților

Reprezentanți RASCI subliniază că indicațiile de tratament către populație trebuie să ia în considerare, în mod obiectiv, toate tratamentele disponibile, care au dovedit că pot ajuta pacienții în această perioadă, și trebuie făcute doar de specialiștii în sănătate.

„Sintagme precum “medicament minune” sau “leac” folosite de publicațiile media, alături de declarații din partea diferitelor persoane publice cu privire la utilizarea unor anumite tratamente sau remedii, inclusiv pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pot crea așteptări nerealiste consumatorilor și pacienților și pot dăuna încrederii pe care românii o au în autoritățile şi profesioniştii din domeniul sănătății, respectiv în producătorii farmaceutici,” a adăugat Diana Mereu.

Conducerea RASCI subliniază că asociația estr implicată activ și permanent în campanii de informare și educare cu privire la utilizarea responsabilă și corectă a medicamentelor și dispozitivelor medicale, respectiv a suplimentelor alimentare. Eforturile Asociației includ transmiterea de mesaje clare, care să vină în sprijinul consumatorilor și pacienților și să nu atragă acțiuni de consum iresponsabil.

În această perioadă, RASCI face apel la toți factorii implicați, cu precădere autorități, mass-media și persoane publice, să se ralieze împotriva comunicărilor nocive și să contribuie la promovarea informațiiilor oficiale, validate științific și bazate pe dovezi, în sprijinul creşterii calităţii mesajelor promovate.

RASCI consideră că toți factorii implicați în spațiul public au responsabilitatea de a adopta o conduită corectă, onestă și etică în ceea ce privește diseminarea informațiilor cu privire la tratamentele sau măsurile de prevenție împotriva virusului SARS-CoV-2.

RASCI reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen și Angelini.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto