Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa

Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa
Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa / Sursă Foto: Nurbakh Rustemov, Facebook
Publicat: 26/11/2020, 16:31
Actualizat: 06/04/2021, 15:20

În ianuarie 2021, Kazahstanul va organiza alegeri parlamentare. GÂNDUL.RO a discutat cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre provocările cu care vine la pachet un scrutin organizat în plină pandemie COVID, precum și despre sistemul politic al țării. Ambasadorul a subliniat că pentru aceste alegeri se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București

În urmă cu aproximativ o lună, la 21 octombrie 2020, președintele Kazahstanului, K.Tokayev, a semnat un decret prin care se convoacă alegerile parlamentare pentru 10 ianuarie 2021.

Au fost aduse mai multe modificări legislației electorale, precum introducerea instituției de opoziție parlamentară, respectiv introducerea unei cote de 30% în listele partidelor pentru femei și tineri.

E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a afirmat joi că Guvernul Kazahstanului va organiza alegeri conform celor mai înalte standarde. Acesta a subliniat că pentru alegerile parlamentare se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Ambasadorul a mai menționat că cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București.

„Guvernul țării este angajat să organizeze alegeri conform celor mai înalte standarde. Orice presupuse încălcări vor fi investigate temeinic și vor fi luate măsurile corespunzătoare. Perioada electorală este împărțită în trei etape:

  • Perioada preelectorală: 21.10.2020-09.12.2020, timp în care partidele desfășoară activități interne pentru a determina cei mai buni candidați pentru includerea pe listele electorale.
  • Perioada campaniei electorale va fi: 10.12.2020-08.01.2020. În această etapă, tuturor partidelor li se vor oferi oportunități egale, cum ar fi accesul la mass-media și organizarea unui program electoral.
  • Perioada postelectorală, din 10 ianuarie 2021 – în care se înregistrează listele membrilor Parlamentului.”- a explicat E.S. Nurbakh Rustemov.

Kazahstanul își votează Parlamentul pentru a opta oară de la dobândirea independenței

Întrebat de reporterul GÂNDUL.ro dacă toții deputații sunt aleși prin vot, respectiv de câte ori a avut Kazahstanul alegeri parlamentare în istoria sa, E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a răspuns: Primele alegeri parlamentare de la dobândirea independenței Kazahstanului au avut loc pe 7 martie 1994.

Conform legii actuale, 98 de membri ai Mazilistului (camera inferioară a parlamentului Kazah), din 107 deputați, sunt aleși prin vot direct și 9 sunt aleși de Adunarea Poporului din Kazahstan.

De la obținerea independenței, Kazahstanul și-a ales Parlamentul de 7 ori.”

Potrivit E.S. Nurbakh Rustemov, şapte formațiuni politice s-au înregistrat până în acest moment pentru scrutinul parlamentar din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional.

De asemenea, E.S. Nurbakh Rustemov a mai precizat că pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi.

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern