Procurorii din Republica Moldova au stabilit: Cristian Rizea a dobândit cetățenia prin fals în declarații! Dosar penal pe numele fostului deputat român

Procurorii din Republica Moldova au stabilit: Cristian Rizea a dobândit cetățenia prin fals în declarații! Dosar penal pe numele fostului deputat român
Procurorii din Republica Moldova au stabilit: Cristian Rizea a dobândit cetățeania prin fals în declarații! Dosar penal pe numele fostului deputat român
Publicat: 09/12/2020, 11:34
Actualizat: 09/12/2020, 12:05

Cristian Rizea a dobândit, potrivit procurorilor din Republica Moldova, cetățeania prin fals în declarații. Procuratura Generală de la Chișinău a deschis, deja, un dosar penal pe numele fostului deputat român.

Cristian Rizea a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova în condițiile în care prin sentința din 7 decembrie 2017 a ÎCCJ din România, definitivă prin hotărârea din 18 decembrie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. A obținut, însă, acest privilegiu prin fals în declarații!

Precizăm că, la momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente și anume că, începând cu anul 2015 deținea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaștere ar fi dus la respingerea cererii. În cadrul investigațiilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală”, se arată în comunicat.

În acesta condiții, Procuratura Generală de la Chișinău a deschis pe numele lui Cristian Rizea un dosar penal pentru fals în declarații, care, potrivit legislației Republicii Moldova, “se pedepsește cu amendă de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani”.

Reamintim că lui Cristian Rizea i-a fost retrasă cetățeania Republicii Moldova pe data de 2 noiembrie 2020, printr-un decret emis de președintele Igor Dondon.

Cristian Rizea, condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit