Prima pagină » Știri externe » „Soarele artificial” din Coreea de Sud stabilește un nou record de fuziune nucleară

„Soarele artificial” din Coreea de Sud stabilește un nou record de fuziune nucleară

„Soarele artificial” din Coreea de Sud stabilește un nou record de fuziune nucleară

Viitorul energiei ar putea sta foarte bine în fuziunea nucleară. În întreaga lume sunt în curs numeroase cercetări și experimentări. Recent, Coreea de Sud a obținut rezultate încurajatoare privind funcționarea acestui tip de reactor.

Reproducerea principiului fuziunii nucleare pe Pământ, așa cum are loc în inima stelelor, pentru a beneficia de o nouă sursă de energie, este o veche ambiție a comunității științifice. Primele lucrări pe această temă datează de la începutul secolului trecut. Foarte recent, la sfârșitul anului 2020, s-a făcut un nou avans notabil în Coreea de Sud.

Un nou record mondial: 100 de milioane de grade

Într-adevăr, dispozitivul KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) a reușit la sfârșitul lunii noiembrie să genereze și să opereze o plasmă de 100 de milioane de grade timp de 20 de secunde. Niciodată un proiect de fuziune nucleară nu a reușit să dureze atât de mult la acest nivel de temperatură. Ultimul său record în materie a fost în martie 2020, cu o durată de 8 secunde.

Ormak, reactorul experimental tokamak de la Laboratorul Național Oak Ridge, utilizat în anii 1970. KSTAR este construit pe acest tip de mașină Sursă: ORNL

Pentru comparație, temperatura soarelui – unde are loc fuziunea nucleară – este estimată la 15 milioane de grade. Pe scurt, a fost posibil, pentru câteva secunde, să depășească de șase ori temperatura din inima Soarelui. Dar Soarele și-a menținut activitatea de fuziune nucleară de mai bine de 4,6 miliarde de ani, fără a se opri.

Pentru a limita o astfel de plasmă și a o manipula fără a pune în pericol pereții, dispozitivul KSTAR folosește un câmp magnetic puternic. Prin acești pereți, care trebuie, de asemenea, răciți, se recuperează energia, pentru a fi apoi trimisă la rețeaua electrică. Dar pentru ca acest proiect să fie viabil, fuziunea trebuie să poată fi susținută pe perioade foarte lungi de timp.

Promisiunea energiei ideale

Această abordare este foarte încurajatoare pentru viitor, deoarece este mai sigură decât fuziuunea nucleară, generează mai puține deșeuri poluante, nu emite gaze cu efect de seră (ceea ce face acest tip de cercetare compatibil cu obiectivele climatice de limitare a creșterii temperaturii medii pe Pământ), se dovedește a fi controlabilă, necesită mai puțin combustibil și pare a fi o investiție durabilă, deoarece se bazează pe resurse abundente și ușor accesibile.

Următorul obiectiv- stocarea plasmei timp de 5 minute, până în 2025

Dar, deocamdată, cercetările în acest domeniu sunt încă foarte experimentale și sunt implementate prototipuri și demonstratoare, nu reactoare gata să producă electricitate. Următorul obiectiv al Institutului Național de Cercetare în Fuziune, care supraveghează KSTAR, este să poată stoca plasma timp de 5 minute, până în 2025.

Pe termen mult mai lung, din moment ce vorbim despre anii 2040, Coreea de Sud vizează proiectarea unui demonstrator de nouă generație, K-DEMO.

Se planifică un alt proiect similar, numit DEMO, ale cărui activități ar putea începe în jurul anului 2050. DEMO va urma ITER (Reactorul Experimental Thermonuclear Internațional), care este un proiect pentru un reactor civil de cercetare a fuziunii nucleare care mobilizează cele mai multe dintre marile puteri. Cercetările din Coreea de Sud în acest domeniu îndeplinesc obiectivele naționale, dar care au repercusiuni internaționale la nivel științific, mai ales că țara contribuie la proiectul ITER, cu Statele Unite, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit, Japonia , China, India, Rusia, cu contribuții din Canada, Elveția și Australia.

Citește și

Mediafax
Restructurări masive la Guvern. Ilie Bolojan vrea reducerea cu 30-40% a personalului administrativ
Digi24
Dorința lui Traian Băsescu s-a îndeplinit, avertizează Adrian Năstase. Ce sugerează fostul premier PSD
Cancan.ro
Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă. Unde a zburat șeful statului
Mediafax
România, campioana migrației în UE: 3,1 milioane de români trăiesc în afara țării
Click
Scandal în muzica populară! Ce acuzații îi aduce Gheorghe Turda solistului-miner Radu Ille: „ E un Neica-Nimeni, îmi cântă piesele la caterincă. I-am dat un picior în fund!”
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Scandal sexual la nivel înalt la Moscova. Maria a zburat cu un avion militar pentru o escapadă de weekend cu „omul ei de la Kremlin”
Digi24
Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?”
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cine o mai recunoaște? S-a iubit și cu Florin Călinescu în tinerețe. Imagini nemaivăzute cu celebra femeie de afaceri
observatornews.ro
Ce factură la curent a primit ministrul Energiei? Bogdan Ivan răspunde întrebărilor de pe observatornews.ro
StirileKanalD
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
KanalD
Președintele Nicușor Dan, surprins într-un zbor “low cost”. Cine se afla lângă el: „A făcut o aroganță”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV. Service-urile auto se pregătesc de schimbări radicale! Ce îi așteaptă pe șoferi după noile taxe impuse de Guvern
Descopera.ro
Incredibil! Ce făceau NEANDERTHALIENII cu OASELE de leu de peșteră?
Capital.ro
Decizia luată de judecători. Călin Georgescu a făcut anunțul la ieșirea din instanță
Evz.ro
Avertisment ANM. Urmează patru săptămâni greu de suportat
A1
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Coșmarul trăit în tăcere de Adriana Ochișanu: "Îmi era rușine de părinți, de ce va zice lumea?". Detalii TULBURĂTOARE despre comportamentul fostului ei soț, Corneliu Botgros
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Cercetătorii au filmat pisici de mare care gonesc rechinii folosind șocuri electrice