Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Ieri, guvernul condus de Florin Cîțu a emis o Ordonanță de Urgență controversată, potrivit specialiștilor, iar de la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul acestei OUG.

Fostul judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu a postat în mediul online un punct de vedere tranșant referitor la această situație, avertizând că această Ordonanță de Urgență este ”potențial neconstituțională” și considerând că se încalcă, astfel, rezultatul referendumului pe Justiție din 2019.

”Debut în haos! De la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul unei Ordonanțe de Urgență, special adoptate pentru a amâna compunerea lor din 3 judecători, nu din 2, ca până acum. Aceasta OUG este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe justiție din 2019”, notează Simona-Maya Teodoroiu pe pagina sa de socializare.

”Guvernul PNL – „noul CDR” – a avut mai bine de un an la dispoziție pentru a promova o lege în acest sens (și în oricare sens!), căutând și formând o majoritate parlamentară, așa cum s-a întâmplat în alte situații – problema este că nu a încercat”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR

”A preferat să genereze haos în instanțe, dacă justițiabilii vor contesta legala compunere a acestor completuri. Iar dacă o Curte, oricare ar fi ea, vă identifica și sancționa aceste prevederi, desigur ea va fi blamată de „noul CDR”, în nota obișnuită de atac brutal la magistrații incomozi pentru puterea politică, care definește PNL”, mai precizează Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR.

Simona-Maya Teodoroiu: ”“Audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă”

De altfel, Simona-Maya Teodoroiu și-a exprimat dezamăgirea și după audierile ministrului propus la Justiție – Ion Stelian – în guvernul Cîțu, catalogându-le drept o ”mascaradă”.

Insistând asupra depolitizării Justiției, Simona-Maya Teodoroiu a conchis că toate ”strategiile” prezentate există ”pe hârtie”, iar dacă măsurile nu vor fi întemeiate ”pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”, atunci efectele, pe termen mediu și lung, vor fi negative.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc că se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând că “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției române”.  

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă, nu am mai avut ocazia să îl întreb pe ministrul propus al Justiției cum înțelege să dezvolte într-un an (termenul propus de domnia sa) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme există decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, a avertizat Simona-Maya Teodoroiu.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...