Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Ieri, guvernul condus de Florin Cîțu a emis o Ordonanță de Urgență controversată, potrivit specialiștilor, iar de la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul acestei OUG.

Fostul judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu a postat în mediul online un punct de vedere tranșant referitor la această situație, avertizând că această Ordonanță de Urgență este ”potențial neconstituțională” și considerând că se încalcă, astfel, rezultatul referendumului pe Justiție din 2019.

”Debut în haos! De la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul unei Ordonanțe de Urgență, special adoptate pentru a amâna compunerea lor din 3 judecători, nu din 2, ca până acum. Aceasta OUG este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe justiție din 2019”, notează Simona-Maya Teodoroiu pe pagina sa de socializare.

”Guvernul PNL – „noul CDR” – a avut mai bine de un an la dispoziție pentru a promova o lege în acest sens (și în oricare sens!), căutând și formând o majoritate parlamentară, așa cum s-a întâmplat în alte situații – problema este că nu a încercat”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR

”A preferat să genereze haos în instanțe, dacă justițiabilii vor contesta legala compunere a acestor completuri. Iar dacă o Curte, oricare ar fi ea, vă identifica și sancționa aceste prevederi, desigur ea va fi blamată de „noul CDR”, în nota obișnuită de atac brutal la magistrații incomozi pentru puterea politică, care definește PNL”, mai precizează Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR.

Simona-Maya Teodoroiu: ”“Audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă”

De altfel, Simona-Maya Teodoroiu și-a exprimat dezamăgirea și după audierile ministrului propus la Justiție – Ion Stelian – în guvernul Cîțu, catalogându-le drept o ”mascaradă”.

Insistând asupra depolitizării Justiției, Simona-Maya Teodoroiu a conchis că toate ”strategiile” prezentate există ”pe hârtie”, iar dacă măsurile nu vor fi întemeiate ”pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”, atunci efectele, pe termen mediu și lung, vor fi negative.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc că se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând că “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției române”.  

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă, nu am mai avut ocazia să îl întreb pe ministrul propus al Justiției cum înțelege să dezvolte într-un an (termenul propus de domnia sa) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme există decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, a avertizat Simona-Maya Teodoroiu.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Ce mașină vei fi obligat să-ți cumperi peste doar 14 ani. Decizia e luată deja,...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Un bărbat și-a implorat soția să îl lase să moară. Povestea bărbatului care a stat...
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce trebuia să facă elevii la Evaluarea Națională. Scrie negru pe alb
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Subiecte Evaluare Națională 2021 Română Edu.ro. Prima probă aduce surprize pentru elevi. Ce subiecte au...
Restricţiile se vor întoarce în România! Virgil Musta aruncă o bombă teribilă chiar în acest...
Raport devastator despre PFIZER! Cum sunt afectate femeile? Bomba momentului
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...