Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Ieri, guvernul condus de Florin Cîțu a emis o Ordonanță de Urgență controversată, potrivit specialiștilor, iar de la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul acestei OUG.

Fostul judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu a postat în mediul online un punct de vedere tranșant referitor la această situație, avertizând că această Ordonanță de Urgență este ”potențial neconstituțională” și considerând că se încalcă, astfel, rezultatul referendumului pe Justiție din 2019.

”Debut în haos! De la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul unei Ordonanțe de Urgență, special adoptate pentru a amâna compunerea lor din 3 judecători, nu din 2, ca până acum. Aceasta OUG este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe justiție din 2019”, notează Simona-Maya Teodoroiu pe pagina sa de socializare.

”Guvernul PNL – „noul CDR” – a avut mai bine de un an la dispoziție pentru a promova o lege în acest sens (și în oricare sens!), căutând și formând o majoritate parlamentară, așa cum s-a întâmplat în alte situații – problema este că nu a încercat”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR

”A preferat să genereze haos în instanțe, dacă justițiabilii vor contesta legala compunere a acestor completuri. Iar dacă o Curte, oricare ar fi ea, vă identifica și sancționa aceste prevederi, desigur ea va fi blamată de „noul CDR”, în nota obișnuită de atac brutal la magistrații incomozi pentru puterea politică, care definește PNL”, mai precizează Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR.

Simona-Maya Teodoroiu: ”“Audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă”

De altfel, Simona-Maya Teodoroiu și-a exprimat dezamăgirea și după audierile ministrului propus la Justiție – Ion Stelian – în guvernul Cîțu, catalogându-le drept o ”mascaradă”.

Insistând asupra depolitizării Justiției, Simona-Maya Teodoroiu a conchis că toate ”strategiile” prezentate există ”pe hârtie”, iar dacă măsurile nu vor fi întemeiate ”pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”, atunci efectele, pe termen mediu și lung, vor fi negative.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc că se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând că “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției române”.  

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă, nu am mai avut ocazia să îl întreb pe ministrul propus al Justiției cum înțelege să dezvolte într-un an (termenul propus de domnia sa) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme există decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, a avertizat Simona-Maya Teodoroiu.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Cum arată acum femeia măritată care și-a înșelat soțul cu Marica! Ana Muntean a...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Noi imagini cu AUSTRAL, cel mai nou SUV franțuzesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Incendiu într-un bloc din Medgidia. Locatarii au fost evacuați. Video
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
ANUNȚ CUTREMURĂTOR pentru TOATĂ ROMÂNIA! Este vorba despre Alexandru Arșinel. ESTE ȘOC TOTAL
Va fi prăpăd! Războiul este aproape iminent. Când va ataca Rusia
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România