Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, despre OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu: ”Debut în haos! Este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe Justiție din 2019”

Ieri, guvernul condus de Florin Cîțu a emis o Ordonanță de Urgență controversată, potrivit specialiștilor, iar de la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul acestei OUG.

Fostul judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu a postat în mediul online un punct de vedere tranșant referitor la această situație, avertizând că această Ordonanță de Urgență este ”potențial neconstituțională” și considerând că se încalcă, astfel, rezultatul referendumului pe Justiție din 2019.

”Debut în haos! De la 1 ianuarie 2021 completurile de apel în materie civilă și penală se vor constitui în temeiul unei Ordonanțe de Urgență, special adoptate pentru a amâna compunerea lor din 3 judecători, nu din 2, ca până acum. Aceasta OUG este potențial neconstituțională, prin încălcarea referendumului pe justiție din 2019”, notează Simona-Maya Teodoroiu pe pagina sa de socializare.

”Guvernul PNL – „noul CDR” – a avut mai bine de un an la dispoziție pentru a promova o lege în acest sens (și în oricare sens!), căutând și formând o majoritate parlamentară, așa cum s-a întâmplat în alte situații – problema este că nu a încercat”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR

”A preferat să genereze haos în instanțe, dacă justițiabilii vor contesta legala compunere a acestor completuri. Iar dacă o Curte, oricare ar fi ea, vă identifica și sancționa aceste prevederi, desigur ea va fi blamată de „noul CDR”, în nota obișnuită de atac brutal la magistrații incomozi pentru puterea politică, care definește PNL”, mai precizează Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR.

Simona-Maya Teodoroiu: ”“Audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă”

De altfel, Simona-Maya Teodoroiu și-a exprimat dezamăgirea și după audierile ministrului propus la Justiție – Ion Stelian – în guvernul Cîțu, catalogându-le drept o ”mascaradă”.

Insistând asupra depolitizării Justiției, Simona-Maya Teodoroiu a conchis că toate ”strategiile” prezentate există ”pe hârtie”, iar dacă măsurile nu vor fi întemeiate ”pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”, atunci efectele, pe termen mediu și lung, vor fi negative.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc că se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând că “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției române”.  

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simplă mascaradă, nu am mai avut ocazia să îl întreb pe ministrul propus al Justiției cum înțelege să dezvolte într-un an (termenul propus de domnia sa) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme există decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, a avertizat Simona-Maya Teodoroiu.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
BREAKING! A murit în puşcărie, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Lovitură GROAZNICĂ pentru România! Nu mai avem nicio șansă, Europa convinsă de asta! Anunțul care...
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea,...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
BREAKING! A murit în puşcărie, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Masca va fi olbigatorie până în 2023. Anunțul oficial
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide