Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”
Publicat: 23/12/2020, 21:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Simona-Maya Teodoroiu – fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR), dar și fost secretar de stat în Ministerul Justiției – a postat în mediul online un text-concluzie după audierile care au avut loc, astăzi, la Comisia Juridică.

În fața comisiei s-a prezentat Stelian Ion, ministrul propus de alianța USR PLUS pentru portofoliul Justiției, iar Simona-Maya Teodoroiu precizează că, înainte de toate, l-a întrebat pe omul politic ce înțelege prin ”depolitizare”, cu atât mai mult cu cât acesta dorește să mențină tocmai ”puterea de a propune procurorii cu funcții de conducere la vârful parchetelor”.

”Programul de guvernare al “noului CDR” vorbește despre “depolitizarea” numirilor la vârful parchetelor din Romania. O intenție lăudabilă. La audierile din Comisia Juridica, astăzi, l-am întrebat pe dl. Stelian Ion, în calitatea de om politic, într-un guvern politic, ce înțelege prin “depolitizare”, câtă vreme propune își păstreze, ministru al Justiției, puterea de a propune procurorii cu funcții de conducere la vârful parchetelor. După insistente, am primit în final un răspuns în care se referea la “avizul conform” al CSM pentru aceste numiri”, precizează Simona-Maya Teodoroiu în mediul online.

”Avizul conform dă CSM-ului un anume drept de veto pe numiri, dar nu elimină rolul ministrului, care rămâne esențial în nominalizarea respectivilor procurori”

Simona-Maya Teodoroiu

”Mai mult, poate genera “negocieri” netransparente, departe de ochii opiniei publice și ai magistraților, intre ministrul justiției – om politic și CSM – garant al independentei justiției, pentru a se obține în final acest aviz conform, pentru care, desigur, este nevoie fie schimbate întâi legile justiției! Pentru a câta oară??!!…”, se întreabă fostul judecător CCR pe pagina sa de socializare.

Simona-Maya Teodoroiu: ”Aceste măsuri trebuie se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”

Simona-Maya Teodoroiu consideră că vor apărea ”blocaje în procedura de numire”, cu atât mai mult atunci când ministrul Justiției și Consiliul Suprem al Magistraturii – Secția de procurori – nu se vor pune de acord în ceea ce privește numirile.

Există ”strategii”, firește, doar că ele sunt ”pe hârtie”, iar simplele declarații politice nu pot înlocui măsurile concrete. Însă aceste măsuri trebuie să se ” se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției romane”.

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simpla mascarada, nu am mai avut ocazia îl întreb pe ministrul propus al justiției cum înțelege dezvolte într-un an (termenul propus de domnia ) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme exista decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, mai scrie Simona-Maya Teodoroiu.

Nu am mai reușit îl întreb nici care sunt datele concrete/studiile de impact în baza cărora propune desființarea unei secții din parchet – SIIJ și înființarea alteia noi – dedicată infracțiunilor de mediu. Pentru toate aceste măsuri trebuie se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice, nu doar pe declarații politice

Simona-Maya Teodoroiu

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii