Criza de personal din Poliția Română a ajuns să pună în pericol siguranța cetățenilor. Avocatul Poporului a cerut, urgent, ajutorul sindicatelor! (EXCLUSIV)

Criza de personal din Poliția Română a ajuns să pună în pericol siguranța cetățenilor. Avocatul Poporului a cerut, urgent, ajutorul sindicatelor! (EXCLUSIV)
Sursa foto - ilustrativ: Mediafax Foto
Publicat: 03/01/2021, 17:09
Actualizat: 03/01/2021, 17:11

Lipsa uriașă de personal din Poliția Română i-a determinat pe reprezentanții Avocatului Poporului să intervină în vederea identificării urgente a unor soluții, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul organizațiilor sindicale. Potrivit cifrelor oficiale, deficitul de personal din Poliție ajunge la 20 la sută și pune în pericol funcționarea normală a instituției. În plus, 25.000 de polițiști au o vechime mai mică de cinci ani, iar specialiștii sunt de părere că în următorii ani, se preconizează o deprofesionalizare a structurilor, în special cele specializate în menținerea ordinii publice. La toate acestea se adaugă și faptul că numărul cadrelor care ies, an de an, din Academia de Poliție și Școlile de Agenți este mai mic decât numărul pensionărilor.

Numărul foarte mare de polițiști care au decis să profite de legea care le stabilește cuantulul pensiei în funcție de media celor mai bine plătite șase salarii consecutive din ultimii cinci ani, după cel puțin 25 de ani lucrați în structurile Ministerului Afacerilor Interne, a provocat un dezechilibru care nu a mai putut fi remediat.

Pentru că reprezentanții Avocatului Poporului au ajuns la concluzia că acesstă situație pune în pericol siguranța cetățeanului, au solicitat sprijinul sindicatelor din poliție, pentru emiterea unor soluții.

În acest sens, reprezentanții Sindicatului Național Pro Lex au răspuns că din datele oferite de către Ministerul Afacerilor Interne rezultă faptul că deficitul de personal la nivelul Poliției Române și Poliției de Frontieră  este, în medie, de 20 la sută, ceea ce înseamnă că, la anumite structuri, poate afecta chiar funcționarea acestora.

Ca soluții pe termen scurt, sindicaliștii au propus organizarea regulată de concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor, asigurând astfel nevoia de ofițeri cu experiență în rândul criminaliștilor, structurilor de investigații criminale, investigarea fraudelor sau combaterea crimei organizate.

În același timp, a fost propusă organizarea de noi examene pentru încadrare din sursă externă de către fiecare inspectorat județean sau brigadă de combarere a crimei organizate, în funcție de nevoile proprii, în mod particular.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii Pro Lex au atras atenția că cifra de școlarizare a viitorilor polițiști trebuie raportată la numărul celor care urmează să iasă la pensie.

„În mod normal, se stabilește cu doi ani înainte câți angajați părăsesc sistemul, iar în funcție de acest lucru trebuie stabilit numărul de locuri din școlile de Poliție. Totuși, în ultimii ani, politica de personal a fost una dezastruoasă și s-au creat mari dezechilibre. Așa s-a ajuns în situația în care o măsură excepțională, cum este încadrarea din sursă externă, să devină o regulă”, a declarat, pentru GÂNDUL.RO,  președintele Pro Lex, Vasile Lincu.

Vasile Lincu: „Asistăm la o deprofesionalizare a Poliției”

Lincu a explicat că încadrările din sursă externă conduc și către o deprofesionalizare profundă a Poliției, dar crează și discriminări între polițiștii care urmează cursurile școlilor de agenți și cei care se încadrează direct.

„Polițiștii angajați din sursă externă ar trenui să susțină un curs de trei luni. Din cauza lipsei de oameni, șefii nu își permit să renunțe la ei pentru o perioadă așa de lungă, astfel că rămân să se califice direct la locul de muncă. În același timp, ei au același statut cu cei care termină doi ani de școală și, în plus, își primesc salariile din prima zi, nu abia după doi ani, petrecuți pe băncile școlilor de agenți de la Câmpina și Cluj”, a spus Vasile Lincu.

Liderul sindical a mai arătat că Poliția Română se confruntă și cu o deprofesionalizare accelerată, odată cu dispariția din sistem a oamenilor cu experiență, mai ales în structurile de menținere a ordinii publice.

În programul de guvernare se arată, la capitolul destinat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că 25.000 de polițiști nu au nici măcar cinci ani de experiență. Coroborat cu numărul mare de pesionări, Lincu este de părere că eficiența instituției va fi din ce în ce mai mică.

„Problemele legate de nivelul de profesionalism al polițiștilor au început deja. Marele nostru norcoc, ca societe, este că infracționalitatea românească nu este la nivelul celei din țările vestice, pentru că ar fi fost un dezastru”, a mai spus sindicalistul.

Acesta a explicat că una dintre problemele care a dinamitat structurile de poliție a fost decizia politică de a îngheța majorările salariale ale bugetarilor, între care și pentru polițiști. Mulți dintre angajații MAI care îndeplinesc condițiile de pensionare, rămăseseră în sistem în așteptarea majorărilor. Pentru că acestea nu mai vin, oamenii au hotărât să renunțe, fapt care va genera un nou val uriaș de pensionări.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică