Eugen Tomac, mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale: ”Observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune”

Eugen Tomac, mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale: ”Observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune”
Eugen Tomac, mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale: ”Observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune”

Ziua de 15 ianuarie – ”Ziua Eminescu” și Ziua Culturii Naționale – este una a solidarității culturale a românilor, dar nu numai. În foarte multe țări mari ale lumii, această zi este sărbătorită, iar amintirea poetului național Mihai Eminescu  ar trebuie să aibă ca rezultat și o reconsiderare a tuturor punctelor de reper în această societate modernă.

Eugen Tomac postează, pe pagina sa de socializare un text  – ”Trist, dar adevărat și profund revoltător, despre cultură” – în care atrage atenția că demagogia rămâne prezentă, iar cultura și oamenii de cultură ai României nu reprezintă subiecte pe care politicienii, reprezentanți ai oricărui partid, să le considere prioritare. 

”Cultura este cea care ne definește identitatea!”

Mai mult, cultura României – care ”ne definește identitatea” – depinde de sistemul de educație din România, atrage atenția Eugen Tomac, iar din acest punct de vedere suntem, încă, departe de rezultate pozitive și îmbucurătoare pe termen lung. 

”În mod normal, astăzi ar fi trebuit să se discute, pe lângă chestiunile legate de prima grijă a zilei, pandemia, și de situația culturii naționale. Se pare, însă, că nu mai e loc niciunde pentru a discuta, dezbate sau analiza fără patimă situația culturii naționale. Într-o țară cu un patrimoniu extraordinar, cu opere și o cultură ce merită descoperite în fiecare zi, observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune.

Ziua Culturii Naționale nu este doar despre Eminescu, care a fost un gazetar genial și un poet fără pereche. Publicistica sa pare că a deranjat urechea politică până în prezent, pentru că ”Și de mii de ani încoace/ Lumea-i veselă și tristă/ Alte măști, aceeași piesă/ Alte guri, aceeași gamă…”, scrie Eugen Tomac în mediul online.

”Dincolo de această realitate, trebuie să înțelegem că viitorul culturii române depinde mult de sistemul de învățământ și de atenția pe care statul o va acorda în perspectivă acestui domeniu esențial. Cultura este cea care ne definește identitatea! Dacă nu o vom respecta și nu o vom pune în valoare, nimeni altcineva nu o va face pentru noi”

Eugen Tomac

Eugen Tomac: ”Nu a existat voința reală în a susține ceea ce toți politicienii, în mod demagogic, evocă în mod profund nesincer”

Eugen Tomac atrage atenția, în mesajul său, că fără ”voință politică” nu se va putea avansa, numai că această ”voință reală”, cel puțin până acum, nu a existat.

Lipsesc investițiile ”suficiente în cultură și educație”, PIB-ul de 260 de miliarde de dolari a demonstrat că, totuși, ”nu suntem în stare să construim niciun spital nou”, asta în timp ce politicienii ”evocă, astăzi, în mod profund nesincer”, Ziua Culturii Naționale, consideră Eugen Tomac.

”Vreau să fiu foarte clar înțeles și să spun că dincolo de bani, este nevoie de multă voință politică. Când au fost începute, în urmă cu 135 de ani, lucrările la Ateneul Român, țara noastră avea un PIB de 2 miliarde de dolari. Astăzi avem un PIB de peste 260 miliarde de dolari și pare că nu suntem în stare să construim niciun spital nou, cu atât mai mult să facem investiții suficiente în cultură și educație.

Cultura trebuie finanțată și susținută de stat, iar alocarea de 0,1 din PIB arata clar că nu a existat voința reală în a susține ceea ce toți politicienii în mod demagogic evocă, astăzi, în mod profund nesincer”, conchide Eugen Tomac.

”Profesorii, scriitorii, actorii, pictorii, regizorii, editorii, coreografii, muzeografii, bibliotecarii și toți cei care din convingere, zi de zi, creează, protejează și promovează cultura națională merită un statut special, pentru că rolul lor este unic într-o societate clădită pe valori pe care nu avem voie să le disprețuim. Către ei se îndreaptă gândul meu astăzi. La mulți ani!”

Eugen Tomac

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?