Eugen Tomac, despre evoluția relației România-SUA: ”Unde se oprește libertatea de exprimare?”

Eugen Tomac, despre evoluția relației România-SUA: ”Unde se oprește libertatea de exprimare?”
Eugen Tomac, despre evoluția relației România-SUA: ”Unde se oprește libertatea de exprimare?” / Foto - Andreea Alexandru (Mediafax)
Publicat: 13/01/2021, 11:30

Eugen Tomac abordează, din nou, tema ”libertatea de exprimare”, analizând și viitoarea evoluție a relației dintre SUA și România, cu atât mai mult după incidentele care au avut loc peste Ocean.

Situația din SUA este etichetată de Eugen Tomac, în plan personal, drept ”un moment trist”, atât Joe Biden – ”în timpul mandatului său de vicepreședinte s-a instalat scutul anti-rachetă de la Deveselu”, cât și Donald Trump – ”a susținut consolidarea flancului estic” – fiind considerați lideri care, de-a lungul timpului, au susținut România.

”Este esențial pentru noi ca națiune, dacă urmărim evoluțiile din regiune”

”Unde se oprește libertatea de exprimare? Am urmărit cu multă atenție situația din Statele Unite. Pentru mine, ca român atașat profund de societatea americană, este un moment trist. Las la o parte simpatia față de un om sau partid politic de peste ocean, ceea ce mă interesează cel mai mult este evoluția relației România- SUA”, punctează Eugen Tomac în mediul online.

  • Pentru noi, Joe Biden este un lider al Statelor Unite care a susținut România, iar în timpul mandatului său de vicepreședinte s-a instalat scutul anti-rachetă de la Deveselu. De asemenea, în acea perioadă a fost semnat și parteneriatul strategic pentru secolul XXI dintre țările noastre.
  • Tot pentru România, Președintele Trump a fost un lider bun, a susținut consolidarea flancului estic, relația București – Washington devenind tot mai solidă în timpul mandatului său.

”Am convingerea că această linie nu va fi schimbată nici în următorii ani, ceea ce este esențial pentru noi ca națiune, dacă urmărim evoluțiile din regiune”, mai scrie Eugen Tomac, fostul lider PMP, pe pagina sa de Facebook.

Eugen Tomac: ”Tezele false să fie combătute inteligent, nu prin cenzură”

Greșeli există, scrie Eugen Tomac, fiecare lider al lumii plătind tribut unor ”erori”, mai devreme sau mai târziu, însă ”libertatea de exprimare” nu poate fi îngrădită, indiferent de circumstanțele politice. 

”Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe”, notează Eugen Tomac, iar ”tezele false” trebuie combătute, permanent, dar numai ”inteligent”, cu recurgând la cenzură.

”În ceea ce privește însă evoluția jocului politic intern din Statele Unite, indiferent de erorile produse de un lider sau altul, indiferent de justificările și riscurile invocate, îngrădirea libertății de exprimare este un fapt grav, care afectează în mod profund raportarea la ceea ce numim valori de nenegociat ce stau la baza democrației occidentale, precum libertatea de exprimare.

Nu am fost și nu voi fi din principiu un susținător al cenzurii, indiferent din partea cui vine și ce argumente aduce. Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe și oamenii să fugă din țările totalitare unde exact acest drept le-a fost interzis”, insistă Eugen Tomac.

”De aceea, îmi doresc enorm ca într-o perioadă în care dezinformarea și promovarea unor teze false care crează confuzie multă în societățile democratice să fie combătute inteligent, nu prin cenzură. Atunci când oamenii nu vor mai gândi și nu se vor mai exprima liber, se va putea constata că libertatea pe care o prețuim nu mai este o valoare, ci un vis”

Eugen Tomac

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
MINORUL care a INCENDIAT blocul din KM 4-5, plasat în AREST la DOMICILIU
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Klaus Iohannis A RĂMAS FĂRĂ CUVINTE. Ce cadouri a primit președintele României. S-a aflat chiar...
Anamaria Prodan o face praf pe Corina Caciuc! Fotografii șocante cu iubita lui Reghe
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...