Tendințe. A revenit apetitul românilor pentru imobiliare: Suprafața destinată construcțiilor civile și industriale crește spectaculos

Tendințe. A revenit apetitul românilor pentru imobiliare: Suprafața destinată construcțiilor civile și industriale crește spectaculos
Publicat: 01/03/2021, 16:19

Piața imobiliară a cunoscut un adevărat boom în ianuarie 2021 față de luna similară a anului precedent. Autorizațiile de construcții eliberate la nivelul întregii țări au crescut cu peste zece procente iar întreaga suprafață ce ar urma să fie dezvoltată ar fi cu mai bine de o treime mai mare.

Conform datelor prezentate luni de Institutul Național de Statistică (INS), în ianuarie 2021 s-au eliberat la nivel național peste 2.500 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 10,2% faţă de luna ianuarie 2020.

Ca suprafață totală ce ar urma să fie construită, creșterea este spectaculoasă: de la 477.000 mp la 658.000 mp. În mediul rural, diferențele nu sunt foarte mari față de ianuarie 2020: 1.678 autorizații acum față de 1605, în urmă cu un an. Și suprafața totală a rămas relativ aceeași, de aproximativ 270.000 mp. Din totalul  autorizatiilor  de  construire pentru clădiri rezidenţiale două treimi (mai exact 65,6%) sunt pentru zona rurală.

În mediul urban, însă, modificările sunt evidente: de la 716 autorizații pentru 210.000 mp în ianuarie, anul trecut, la 880 și un total de 384.000 mp în ianuarie, anul acesta.

Schimbările sunt minora la capitolul clădiri administrative, unde suprafața totală ce va fi dezvoltă rămâne tot în jurul cifrei de 12.000 mp.

Adevăratul boom are loc însă pe piața nerezidențială, la capitolul care însumează construcțiile industriale, de producție, depozitare, etc. Aici, deși numărul autorizațiilor a scăzut de la 393 la 368, suprafața totală ce va fi construită se ridică la 273.000 mp, față de puțin peste 100.000 mp, în luna similară a anului trecut.

Cum țin regiunile pasul cu noul avânt din construcții

Dinamica generală a construcțiilor nerezidențiale nu se reflectă în același mod în plan local. În profil teritorial, această creştere este atinsă în următoarele regiuni de dezvoltare, prezentate descrescător: Bucureşti – Ilfov (+119 autorizaţii), Sud – Muntenia (+85), Vest (+65), Centru (+53) şi Sud-Est (+36).

Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-58 autorizaţii), Nord-Vest (-38) şi Sud-Vest Oltenia (-25).

Dacă ne raportăm însă la suprafața pe care o vor acoperi aceste proiecte, se schimbă clasamentul și toate zonele înregistrează plusuri: Vest (+64.010 mp), Bucureşti – Ilfov (+21.890), Nord – Vest (+21.025), Sud-Est (+17.078), Sud – Muntenia (+13.402), Centru (+13.269), Nord-Est (+11.752) şi Sud-Vest Oltenia (+8.759).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ