Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște. Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD”

Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște. Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD”
Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște! / Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD” / Sursa FOTO: https://pnl.ro
Publicat: 06/04/2021, 18:58
Actualizat: 06/04/2021, 20:51

Președintele liberal Ludovic Orban vrea ca proiectul de modificare a legilor justiției inițiat de PNL și USR PLUS să intre pentru discutare în Parlament până de Paște. Orban a precizat că proiectul care corectează modificările aduse legilor justiției de PSD este supus unei îmbunătăţiri şi unei dezbateri. La toate acestea iau parte specialişti din formaţiunile coaliţiei de guvernare.

Discuțiile se axează în jurul unor modificări menite a aduce o formă a legilor justiției care să întrunească un consens politic.

„Trebuie analizate cu seriozitate”

„Obiectivul nostru este să reparăm toate stricăciunile provocate de guvernarea PSD asupra funcţionării sistemului de justiţie din România. Obiectivul nostru este ca legile justiţiei să aibă o formă care să răspundă tuturor exigenţelor pe care le avem, privitor la independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţeanului la justiţie, funcţionarea ca o putere de sine stătătoare în cele trei puteri ale statului a puterii judecătoreşti”, a declarat fostul prim-ministru.

Este nevoie ca proiectele de modificare a legilor justiţiei să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă şi cu contribuţia tuturor specialiştilor. În primul rând, a specialiştilor din cadrul formaţiunilor coaliţiei de guvernare – Ludovic Orban, președintele PNL.

Liderul liberalilor a arătat că un termen rezonabil pentru finalizarea proiectului este sfârșitul lunii aprilie. Astfel, în două-trei săptămâni, proiectul privind modificarea legilor justiţiei va ajunge în Parlament.

„Este un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului. Trebuie să reflecte punctele de vedere şi viziunea tuturor formaţiunilor din coaliţie. Ele trebuie analizate cu seriozitate. Pe de altă parte, cred că şi o analiză prea îndelungată poate să genereze o aşteptare care să nu fie foarte favorabilă. Într-un termen rezonabil, două-trei săptămâni, maxim o lună (…) să ajungă în Parlament. Va ajunge ca proiect de lege adoptat de Guvern”, a explicat Orban.

Cum influențează raportul MCV adoptarea legilor justiției

Fostul premier a arătat că miniştrii liberali nu au luat poziţii critice în şedinţa BEx a PNL, ci doar şi-au prezentat punctele de vedere faţă de proiectul privind legile justiţiei.

„Aş vrea să nu prezentaţi această chestiune ca pe o chestiune polemică. Eu cred că toată lumea a înţeles că aceste modificări trebuie să se adopte prin procedura dezbaterii parlamentare. Pentru ca majoritatea care constituie coaliţia să poată să adopte proiectele de lege, acestea trebuie să fie dezbătute, analizate şi aduse într-o formă care să coincidă cu punctele de vedere comune”.

În contextul în care în piață există informații cum că Franța s-ar opune ridicării MCV în cazul României și Bulgariei, s-ar impune adoptarea legilor justiției într-un timp cât mai scurt.

Întrebat dacă există un calendar în acest sens, care să țină cont de raportul MCV, Ludovic Orban a evitat un răspuns direct: „Nu cred că la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul instituţiilor europene mai există vreun dubiu legat de buna intenţie a coaliţiei de guvernare şi a majorităţii parlamentare. Toată conduita noastră din ultimii patru ani, în care ne-am opus cu toate pârghiile constituţionale, legale pe care le-am avut la dispoziţie măcelăririi legislaţiei în domeniul justiţiei şi distrugerii instituţiilor în domeniul justiţiei arată cu precizie angajamentul nostru ferm pentru a readuce statul de drept în România şi pentru a elabora o legislaţie care să asigure independenţa justiţiei, lupta anticorupţie, liberul acces al cetăţeanului la justiţie”.

Nu cred că este neapărat o legătură directă între adoptarea vreuneia sau a alteia dintre legi şi decizia de încetare a MCV. Evaluarea se va face în iunie şi până atunci avem timp să ajungem la o formă unanim acceptată de coaliţie – Ludovic Orban

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic