Cum arată Capitala văzută din spațiu de sateliți (VIDEO)

Cum arată Capitala văzută din spațiu de sateliți (VIDEO)
Cum arată Capitala văzută din spațiu de sateliți (VIDEO) / Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 09/04/2021, 14:03
Actualizat: 09/04/2021, 14:23

Agenția Spațială Europeană a pus un clip cu Bucureștiul văzut din spațiu de cei doi sateliți ai misiunii Copernicus Sentinel 2.

Este descris Bucureștiul, cu cei 225 kmp și sunt indicate pe hartă principalele bulevarde, clădiri și zone verzi, scrie hotnews.ro.

Poate fi descărcată și o fotografie de înaltă rezoluție.

ESA a publicat la rubrica Earth from Space un articol care descrie Capitala, așezarea sa, principalele bulevarde (spre exemplu Unirii), clădiri emblematice (Palatul Parlamentului), dar și oaze naturale, precum rezervația Văcărești, lacurile Floreasca, Cișmigiu, Colentina și Tei.

Există și un video în care apar imagini din satelit și poate fi descărcată o fotografie la rezoluție înaltă.

Secțiunea Earth from Space are câteva sute de articole și clipuri pentru cei interesați.

Primul satelit românesc va fi lansat în luna iunie din Marea Neagră; România va fi a doua țară din UE care își lansează propriul satelit

Primul satelit românesc va fi lansat în luna iunie din Marea Neagră; România va fi a doua țară din UE care își lansează propriul satelit.

În luna iunie 2021, ARCA va lansa EcoRocket, plasând pe orbită primul satelit românesc. România va deveni asfel a doua țară din Uniunea Europeană care își lansează propriul satelit, după Franța, scrie Profit.ro.

ARCA a declarat:

“Cantitatea de informații prelucrate în timp real și implementarea procedurilor pe parte navală si aeriană sunt extrem de solicitante. Pentru ca aceste lucruri să se desfășoare în bune condiții, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în ședinte de pregătire teoretică si practică pe tehnica de lansare si tehnica navală, antrenament care, în ziua executării misiunii, își arată importanța vitală.”

GOLIAT, primul nanosatelit românesc, a fost plasat pe orbită în 2012

Potrivit ROSA, lansarea rachetei Vega s-a încheiat cu succes în februarie 2012. „Separarea nanosatelitului GOLIAT a avut loc la T0 + 4.236 secunde (13.12, ora României)”, anunța ROSA.

GOLIAT, primul nanosatelit românesc, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, a fost lansat în cadrul zborului inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Decolarea a avut loc luni, în jurul orei 10.10 GMT (12.10 ora României), de la o bază din Kourou, Guyana Franceză, potrivit AFP. Mica rachetă europeană Vega a avut ca misiune plasarea pe orbită a nouă nanosateliţi, printre care se numără şi GOLIAT.

ESA a spus că misiunea, numită VV01, s-a derulat normal şi fiecare din cele trei prime etaje cu combustibil solid ale rachetei s-au separat succesiv, potrivit programului. La mai puţin de şase minute după decolare, al patrulea şi ultimul etaj, cu propulsie lichidă – numit AVUM – a reuşit prima aprindere, pentru a urca să plaseze pe orbită, la o altitudine de 1.450 de kilometri, sateliţii aflaţi la bordul Vega.

Capabilă să transporte o încărcătură de 1,5 tone pe orbită joasă (700 km altitudine), Vega vrea să cucerească piaţa vehiculelor de gen mici şi să garanteze „un acces european în spaţiu”, a spus Benoît Geffroy, şeful departamentului lansatoarelor ESA.

Cu o înălţime de 30 de metri şi o greutate la sol de 137 de tone, Vega completează gama lansatoarelor operate de la baza Kourou, alături de Ariane 5 ECA (categoria grea – până la 9,5 tone în orbita de transfer geostaţionar) şi legendarul Soyuz rusesc (până la 3 tone).

Lansarea rachetei Vega reprezintă un succes nu doar pentru ESA, ci şi pentru Italia, ţară care s-a aflat la originea acestui proiect şi a asigurat peste 60% din finanţarea sa totală, care s-a ridicat la peste un miliard de euro. Contribuţia financiară a Italiei, care a avut doi sateliţi lansaţi pe orbită odată cu zborul inaugural al Vega, a fost mai mare decât cea a Franţei, care a asigurat 25% din finanţarea totală a proiectului.

Satelitul românesc GOLIAT este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat, îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în misiuni viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie