„Antrenamentul mirosului”, un remediu ieftin și simplu pentru persoanele vindecate de Covid-19: Adulmecarea unor produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar

„Antrenamentul mirosului”, un remediu ieftin și simplu pentru persoanele vindecate de Covid-19: Adulmecarea unor produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar
FOTO - ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 24/04/2021, 16:21
Actualizat: 24/04/2021, 16:25

Cercetătorii britanici sfătuiesc persoanele care s-au vindecat de Covid-19 și se luptă să-și recapete simțul mirosului  să practice „antrenamentul mirosului”, în locul tratamentelor cu steroizi.

Asta ar însemna, concret, să adulmece unele produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar, pe o perioadă de mai multe luni, lucru care ajută la recalibrarea simțului mirosului în creier, informează Știrile Pro TV, care citează BBC.

În acest context, un grup de experți internaționali consideră și promovează „antrenamentul mirosului” drept un remediu ieftin și simplu. Spre deosebire de steroizi, tratamentul general pentru recăpătarea mirosului, nu are potențiale efecte adverse.

Pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale infectării cu Covid-19, alături de febră și tuse persistentă, dar – în cele mai multe cazuri – pierderea mirosului revine relativ repede după vindecare.

Totuși, o persoană din cinci are încă probleme cu mirosul la opt săptămâni după ce s-a îmbolnăvit, iar tratamentele prescrise de medici implică corticosteroizi, care scad inflamația în organism și sunt deja utilizați pentru a trata afecțiuni precum astmul.

Prof. Carl Philpott, medic la Universitatea de Medicină Norwich, susține că sunt foarte puține dovezi conform cărora tratamentul cu corticosteroizii ajută la recăpătarea mirosului.

„Pentru că au efecte adverse bine cunoscute, sfatul nostru este că acestea nu ar trebui prescrise ca tratament pentru pierderea mirosului post-viral”, a afirmat el.

Efectele secundare ale steroizilor includ retenția de lichide, hipertensiunea arterială și schimbări bruște de dispoziție și comportament.

Astfel că, într-o lucrare publicată în revista International Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii sugerează „antrenamentul mirosului”, care implică adulmecarea a patru lucruri care au un miros distinct, ușor de identificat și familiar – de exemplu, portocale, mentă, usturoi sau cafea – de două ori pe zi timp de câteva luni.

Primul centru drive-thru din România s-a deschis la Deva. Vaccinarea se face în 5 pași

Primul centru de vaccinare tip drive-thru s-a deschis la Deva, în judeţul Hunedoara, în cursul zilei de sâmbătă. Sute de persoane şi-au manifestat deja intenţia de a se vaccina împotriva coronavirusului la centrul respectiv.

În parcarea Centrului Comercial de la intrarea în Municipiul Deva se deschide în această dimineață, în premieră, un centru de vaccinare direct din mașină, fără programare.

Călin Petru Marian, prefectul judeţului Hunedoara, a mers la faţa locului, cu o zi înainte, pentru a se asigura că locuitorii judeţului Hunedoara, şi nu numai, se pot vaccina în cele mai bune condiţii.

Un nou studiu a constatat că femeile însărcinate cu COVID-19 prezintă un risc mai mare la complicații

Femeile gravide cu COVID-19 au avut un risc mai mare la complicații și deces decât cele care nu au contractat virusul, adăugând dovezi suplimentare asupra riscurilor crescute pe care le prezintă virusul în timpul sarcinii, potrivit unui nou studiu.

Femeile gravide care au avut infecții asimptomatice au avut un risc mai mare de preeclampsie, deși altfel au avut rezultate similare cu femeile însărcinate care nu au fost diagnosticate cu COVID-19, au spus cercetătorii.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto