Ce pericol îi pândește pe bucureșteni în parcuri, iar Primăria nu mișcă „un deget” / „Sunt deja active și foarte agresive”

Ce pericol îi pândește pe bucureșteni în parcuri, iar Primăria nu mișcă „un deget” / „Sunt deja active și foarte agresive”
Foto - ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 05/05/2021, 13:48

Medicii infecționiști ne avertizează că a început sezonul căpușelor, care sunt foarte active și foarte periculoase, mai ales în parcurile din București, acolo unde Primăria Capitalei nu doar că nu a început dezinsecția, dar nici măcar nu știe cu cine va desfășura această acțiune în 2021.

„După temperaturile ridicate din ultimele zile, căpușele sunt foarte active și reprezintă un pericol imens pentru cei care merg la iarbă verde. Aceste insecte sunt foarte păcătoase, sunt agresive și transmit boli destul de grave. Nu este normal ca Primăria Capitalei să nu fi făcut dezinsecția până acum și suntem deja în luna mai, aproape de vară”, a declarat pentru Gândul.ro dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

Medicul infecționist mai spune că în lipsa unui plan de acțiune a primăriei împotriva acestor insecte, bucureștenilor nu le rămâne decât să se ferească singuri de căpușe și să evite statul pe iarbă.

Medic infecționist, despre atacul căpușelor: „Cei mai vulnerabili sunt copiii”

„Cei mai vulnerabili sunt copiii. La spitalele de boli infecțioase au existat foarte multe cazuri în anii trecuți de așa-zise mușcături de căpușe, încă de la începutul lunii mai. Este bine să evităm să stăm pe iarbă, iar dacă o facem trebuie să avem pantaloni lungi și încălțăminte mai lungă. Iar dacă stăm pe iarbă, peste pătură trebuie să punem ceva alb, că să putem vedea insectele”, mai spune medicul Gheorghe Enache.

Dr. Gheorghe Enache mai trage un semnal de alarmă și spune că în cazul în care suntem mușcați de căpușe trebuie să mergem neapărat la spital și să nu le scoatem singuri.

„Nu încercați cu foc, cu gaz, sau cu alte metode care nu fac altceva decât să agraveze situația”, mai spune medicul.

Potrivit specialistului, căpușele transmit boli grave precum febra butunoasă, care se manifestă prin erupții pe tot corpul și febră mare, dar și borelioza, sau Boala Lyme, ce poate fi extrem de gravă în unele cazuri.

La ultima ședință CGMB nu s-a propus niciun proiect de dezinsecție / deratizare

Chiar dacă suntem în luna mai și prima dezinsecție ar fi trebuit făcută încă din martie, Primăria Capitalei nu are în prezent un plan pentru aceste acțiuni atât de importante, iar specialiști din domeniu au avertizat asupra unui pericol în ceea ce privește sănătatea publică din București, așa cum publicația noastră a relatat recent.

La ultima ședință ordinară a Consiliului General al Municipiului București, de la sfârșitul lunii aprilie, Primăria Capitalei nici măcar nu a propus pentru vot un proiect pentru astfel de acțiuni.

Tot la sfârșitul lunii, consilierii PSD au propus un proiect pentru finanțarea unui Plan de Acțiune Unitară (PUA) de dezinsecție și deratizare pentru anul 2021, care să fie realizat de către Compania Municipală „Eco Igienizare”, însă, ceilalți consilieri au respins ordinea de zi cu acest proiect.

„Noi am propus acest proiect, iar acum rămâne să vedem dacă celor de la USR și PNL le pasă de sănătatea publică din Capitală, pentru că aici vorbim de un proiect extrem de important, nu de unul politic”, declarat Aurelian Bădulescu pentru Gândul.ro, înainte de votul pentru proiectul care ulterior a fost respins.

În lipsa unui astfel de plan, sănătatea publică din București este în pericol.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București a explicat, la solicitarea GÂNDUL.RO, care sunt bolile grave care pot fi transmise populației de la vectori precum țânțari, căpușe sau șobolani.

Printre bolile semnalate de „Cantacuzino” se numără febra hemoragică Denga, virusul Zica și nu în ultimul rând virusul West Nile!

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic