Fostul ministru Ana Birchall, după decizia CJUE: ”Instanțele de judecată pot anula actele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”

Fostul ministru Ana Birchall, după decizia CJUE: ”Instanțele de judecată pot anula actele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”
Fostul ministru Ana Birchall, după decizia CJUE: ”Instanțele de judecată pot anula actele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”
Publicat: 18/05/2021, 14:43
Actualizat: 18/05/2021, 14:49

Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, spune că decizia de marți a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este una istorică și spune că de acum instanțele pot anula actele secției speciale de investigare a magistraților.

Fostul ministru spune că, după decizia CJUE, un judecător din România poate înlătura deciziile Curții Constituționale și normele legale interne dacă nu sunt în conformitate cu decizia MCV.

„O decizie istorică!”

”Decizia CJUE de astăzi este cu adevărat o decizie istorică! Analiză scurtă: În realitate, prin răspunsul dat în ultimul paragraf cu privire la supremația dreptului Uniunii Europene, Curtea acordă competență instanțelor naționale de a verifică conformitatea deciziei de aplicare a MCV-ului și în cadrul acestei verificări să înlăture deciziile CCR și normele legale interne dacă intră în contradicție cu Decizia MCV”, explică Ana Birchall.

Ea precizează că în decizia CJUE se spune ”negru pe alb” că reglementarea națională nu poate avea că efect nerespectarea obligațiilor specifice care îi revin României în temeiul Deciziei 2006/928 în domeniul luptei împotriva corupției.

Birhall subliniază că în urmă deciziei CJUE, instanțele de judecată pot anula actele SIIJ.

”De asemenea, actele efectuate de domnul Netejoru de la Inspecția Judiciară sunt nule”, mai spune fostul ministru al Justiției.

Birchall face referire și la decizia CCR privind eliminarea probelor SRI din dosarele penale: ”Deși nu este în decizia de astăzi, acest principiu (al supremației dreptului UE) se va regăsi mai mult ca sigur și în cadrul celorlalte cauze care se află pe rolul CJUE cu probe SRI, completul de 5 judecători de la ICCJ etc.”.

Hotărârea CJUE, aplicabilă numai pentru țările care mai au MCV

Fostul ministru menționează că hotărârea de marți a CJUE este aplicabilă numai pentru țările care mai au MCV.
„Într-o a cincea etapă, Curtea statuează că principiul supremației dreptului Uniunii se opune unei reglementări naționale de rang constituțional care privează o instanță inferioară de dreptul de a lăsa neaplicată din oficiu o dispoziție națională care intră în domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928 și care este contrară dreptului Uniunii.

”Curtea amintește că, potrivit unei jurisprudențe consacrate, efectele asociate principiului supremației dreptului Uniunii se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne aferente repartizării competențelor judiciare, inclusiv de ordin constituțional, să poată împiedica acest lucru.

Amintind de asemenea că instanțele naționale sunt obligate, în măsura posibilului, să dea dreptului intern o interpretare conformă cu cerințele dreptului Uniunii sau să lase neaplicată din oficiu orice dispoziție contrară a legislației naționale care nu ar putea face obiectul unei astfel de interpretări conforme, Curtea constată că, în cazul unei încălcări dovedite a Tratatului UE sau a Deciziei 2006/928, principiul supremației dreptului Uniunii impune instanței de trimitere să lase neaplicate dispozițiile în cauză, indiferent dacă acestea sunt de origine legislativă sau constituțională”, potrivit deciziei CJUE.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete