Raportul GRECO: ”Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne la un nivel nesatisfăcător”

Raportul GRECO: ”Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne la un nivel nesatisfăcător”
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 05/05/2021, 11:48
Actualizat: 05/05/2021, 11:56

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a făcut public un raport referitor modul în care România implementează reformele în Justiție și respectă recomandările care vizează prevenirea corupției la nivelul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Potrivit acestui raport, nivelul este ”per ansamblu, nesatisfăcător”.

Raportul GRECO precizează că au fost înregistrate unele progrese, iar reforme planificate se află într-un stadiu incipient, însă România a implementat, în totalitate, doar cinci din cele 18 recomandări GRECO care au rezultat dintr-o evaluare făcută în 2015 şi dintr-o procedură de evaluare ad-hoc a Regulii 34 lansate în anul 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciară.

  • În Raportul de Evaluare făcut public pe data de 22 ianuarie 2016, GRECO a formulat 13 recomandări privind România.
  • În Raportul Interimar de Conformitate, GRECO a concluzionat că patru dintre aceste recomandări (V, VII, X şi XII) au fost implementate satisfăcător. Trei recomandări (ii, viii şi xi) au rămas parţial implementate, iar şase (I, III, IV, VI, IX şi XIII) au rămas neimplementate. La acestea au fost adăugate alte cinci recomandări.

În ceea ce privește membrii Parlamentului, ”este necesară o acţiune mai hotărâtă pentru implementarea recomandărilor”

Raportul GRECO precizează că nivelul de implementare a rămas neschimbat în ceea ce priveşte membrii Parlamentului, excepție făcând doar unele cerinţe procedurale, cu doar două din cele nouă recomandări implementate.

Prevenirea corupției în rândul parlamentarilor este una dintre cerințele esențiale, iar raportul GRECO subliniază necesitatea unei acțiuni mai hotărâte pentru implementarea recomandărilor.

  • GRECO reţine cu îngrijorare că, de la momentul adoptării Raportului Interimar de Conformitate, nu au fost raportate îmbunătăţiri concrete. Îndeamnă noul Parlament să ia măsurile potrivite, necesare conformării cu recomandările. Evaluarea anterioară a GRECO, cu privire la recomandările pendinte, se menţine.
  • GRECO concluzionează că recomandarea ii rămâne parţial implementată, iar recomandările i, iii, iv, vi şi ix rămân neimplementate.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care îşi propune să îmbunătăţească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie. Grupul ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, fapt ce determină reformele legislative, instituţionale şi practice necesare. În prezent, acesta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan şi Statele Unite ale Americii.

GRECO, despre prevenirea corupției în rândul judecătorilor și procurorilor: ”Au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare”

În legătură cu prevenirea corupţiei cu privire la judecători şi procurori – în urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justiţie penală (2017-2018) din România şi a deciziei GRECO de a aplica procedura sa ad-hoc -, GRECO consideră că ”au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare sunt în curs care au potenţialul de a rectifica multe dintre neajunsuri”.

În acest moment, supus consultării publice, se află proiectul de lege privind statutul magistraților din România, iar GRECO îl consideră ”promițător”.

Proiectul prevede o procedură mai transparentă și criterii de evaluare mai obiective în cee ace privește numirea procurorilor în funcţiile cele mai înalte, ocupându-se, de asemenea, de răspunderea judecătorilor.

GRECO a recomandat ca procedura pentru numirea în şi revocarea din funcţiile cele mai înalte din parchet, cu excepţia Procurorului General, prevăzută de art. 54 din Legea nr. 303/2004, să includă un proces care să fie atât transparent cât şi bazat pe criterii obiective, iar Consiliului Superior al Magistraturii să i se dea un rol mai important în această procedură.

”Implicarea ministrului Justiției în numirea sau revocarea celor mai înalți procurori ar trebui diminuată”

Raportul GRECO precizează că este nevoie de un rol mai puternic al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) tot acst proces de reformă la nivelul Justiției din România, iar implicarea ministrului Justiției în numirea sau revocarea celor mai înalți procurori ar trebui diminuată, tocmai pentru ca independența judiciară să fie asigurată, notează agerpres.ro.

În același timp, este necesară stabilirea unor criterii obiective şi clare – bazate exclusiv pe merit şi calificare – pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii superioare.

  • Raportul a fost adoptat în sesiunea plenară din perioada 22-25 martie, însă, la fel ca în alţi ani, a întârziat avizul autorităţilor române pentru publicarea lui.
  • GRECO a solicitat autorităţilor române să furnizeze un plan de actualizare a măsurilor luate pentru implementarea recomandărilor aflate în aşteptare până cel târziu la 31 martie 2022.

Pe de altă parte, în raportul GRECO este salutată consolidarea ”competențelor de supervizare ale CSM și ale Inspecției Judiciare”, dar și ”desfăşurarea iniţiativelor de formare şi conştientizare ce vizează întărirea, consolidarea integrităţii judiciare şi asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme şi rapide în sistemul judiciar”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York