Raportul GRECO: ”Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne la un nivel nesatisfăcător”

Raportul GRECO: ”Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne la un nivel nesatisfăcător”
Raportul GRECO: ”Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne la un nivel nesatisfăcător”
Publicat: 05/05/2021, 11:48
Actualizat: 05/05/2021, 11:56

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a făcut public un raport referitor modul în care România implementează reformele în Justiție și respectă recomandările care vizează prevenirea corupției la nivelul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Potrivit acestui raport, nivelul este ”per ansamblu, nesatisfăcător”.

Raportul GRECO precizează că au fost înregistrate unele progrese, iar reforme planificate se află într-un stadiu incipient, însă România a implementat, în totalitate, doar cinci din cele 18 recomandări GRECO care au rezultat dintr-o evaluare făcută în 2015 şi dintr-o procedură de evaluare ad-hoc a Regulii 34 lansate în anul 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciară.

  • În Raportul de Evaluare făcut public pe data de 22 ianuarie 2016, GRECO a formulat 13 recomandări privind România.
  • În Raportul Interimar de Conformitate, GRECO a concluzionat că patru dintre aceste recomandări (V, VII, X şi XII) au fost implementate satisfăcător. Trei recomandări (ii, viii şi xi) au rămas parţial implementate, iar şase (I, III, IV, VI, IX şi XIII) au rămas neimplementate. La acestea au fost adăugate alte cinci recomandări.

În ceea ce privește membrii Parlamentului, ”este necesară o acţiune mai hotărâtă pentru implementarea recomandărilor”

Raportul GRECO precizează că nivelul de implementare a rămas neschimbat în ceea ce priveşte membrii Parlamentului, excepție făcând doar unele cerinţe procedurale, cu doar două din cele nouă recomandări implementate.

Prevenirea corupției în rândul parlamentarilor este una dintre cerințele esențiale, iar raportul GRECO subliniază necesitatea unei acțiuni mai hotărâte pentru implementarea recomandărilor.

  • GRECO reţine cu îngrijorare că, de la momentul adoptării Raportului Interimar de Conformitate, nu au fost raportate îmbunătăţiri concrete. Îndeamnă noul Parlament să ia măsurile potrivite, necesare conformării cu recomandările. Evaluarea anterioară a GRECO, cu privire la recomandările pendinte, se menţine.
  • GRECO concluzionează că recomandarea ii rămâne parţial implementată, iar recomandările i, iii, iv, vi şi ix rămân neimplementate.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care îşi propune să îmbunătăţească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie. Grupul ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, fapt ce determină reformele legislative, instituţionale şi practice necesare. În prezent, acesta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan şi Statele Unite ale Americii.

GRECO, despre prevenirea corupției în rândul judecătorilor și procurorilor: ”Au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare”

În legătură cu prevenirea corupţiei cu privire la judecători şi procurori – în urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justiţie penală (2017-2018) din România şi a deciziei GRECO de a aplica procedura sa ad-hoc -, GRECO consideră că ”au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare sunt în curs care au potenţialul de a rectifica multe dintre neajunsuri”.

În acest moment, supus consultării publice, se află proiectul de lege privind statutul magistraților din România, iar GRECO îl consideră ”promițător”.

Proiectul prevede o procedură mai transparentă și criterii de evaluare mai obiective în cee ace privește numirea procurorilor în funcţiile cele mai înalte, ocupându-se, de asemenea, de răspunderea judecătorilor.

GRECO a recomandat ca procedura pentru numirea în şi revocarea din funcţiile cele mai înalte din parchet, cu excepţia Procurorului General, prevăzută de art. 54 din Legea nr. 303/2004, să includă un proces care să fie atât transparent cât şi bazat pe criterii obiective, iar Consiliului Superior al Magistraturii să i se dea un rol mai important în această procedură.

”Implicarea ministrului Justiției în numirea sau revocarea celor mai înalți procurori ar trebui diminuată”

Raportul GRECO precizează că este nevoie de un rol mai puternic al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) tot acst proces de reformă la nivelul Justiției din România, iar implicarea ministrului Justiției în numirea sau revocarea celor mai înalți procurori ar trebui diminuată, tocmai pentru ca independența judiciară să fie asigurată, notează agerpres.ro.

În același timp, este necesară stabilirea unor criterii obiective şi clare – bazate exclusiv pe merit şi calificare – pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii superioare.

  • Raportul a fost adoptat în sesiunea plenară din perioada 22-25 martie, însă, la fel ca în alţi ani, a întârziat avizul autorităţilor române pentru publicarea lui.
  • GRECO a solicitat autorităţilor române să furnizeze un plan de actualizare a măsurilor luate pentru implementarea recomandărilor aflate în aşteptare până cel târziu la 31 martie 2022.

Pe de altă parte, în raportul GRECO este salutată consolidarea ”competențelor de supervizare ale CSM și ale Inspecției Judiciare”, dar și ”desfăşurarea iniţiativelor de formare şi conştientizare ce vizează întărirea, consolidarea integrităţii judiciare şi asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme şi rapide în sistemul judiciar”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Cele mai bune femei la pat din zodiac. Sunt adevărate zeițe
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
17 județe din România, vizate de codul galben de furtuni. Unde vor lovi vijeliile
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Alin Oprea, declarații exclusive. Tavi Colen tentativă de viol asupra Minodorei: 'Am intervenit eu'
Și-a etalat formele într-un costum prea DEOCHEAT, însă a uitat de un detaliu care a...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Alimentele pe care le poți consuma după ce au mucegăit. Secretul știut de puțini români
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
ULTIMA ORĂ: America trimite o UNDĂ DE ȘOC în România! SUNTEM implicați într-un scandal mondial
Legenda din jurul misteriosului Mr. Pink. Cine este, de fapt, fostul iubit al Monicăi Gabor....
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...