Fostul ministru Ana Birchall, după decizia CJUE: ”Instanțele de judecată pot anula actele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”

Fostul ministru Ana Birchall, după decizia CJUE: ”Instanțele de judecată pot anula actele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”
Fostul ministru Ana Birchall, după decizia CJUE: ”Instanțele de judecată pot anula actele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”
Publicat: 18/05/2021, 14:43
Actualizat: 18/05/2021, 14:49

Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, spune că decizia de marți a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este una istorică și spune că de acum instanțele pot anula actele secției speciale de investigare a magistraților.

Fostul ministru spune că, după decizia CJUE, un judecător din România poate înlătura deciziile Curții Constituționale și normele legale interne dacă nu sunt în conformitate cu decizia MCV.

„O decizie istorică!”

”Decizia CJUE de astăzi este cu adevărat o decizie istorică! Analiză scurtă: În realitate, prin răspunsul dat în ultimul paragraf cu privire la supremația dreptului Uniunii Europene, Curtea acordă competență instanțelor naționale de a verifică conformitatea deciziei de aplicare a MCV-ului și în cadrul acestei verificări să înlăture deciziile CCR și normele legale interne dacă intră în contradicție cu Decizia MCV”, explică Ana Birchall.

Ea precizează că în decizia CJUE se spune ”negru pe alb” că reglementarea națională nu poate avea că efect nerespectarea obligațiilor specifice care îi revin României în temeiul Deciziei 2006/928 în domeniul luptei împotriva corupției.

Birhall subliniază că în urmă deciziei CJUE, instanțele de judecată pot anula actele SIIJ.

”De asemenea, actele efectuate de domnul Netejoru de la Inspecția Judiciară sunt nule”, mai spune fostul ministru al Justiției.

Birchall face referire și la decizia CCR privind eliminarea probelor SRI din dosarele penale: ”Deși nu este în decizia de astăzi, acest principiu (al supremației dreptului UE) se va regăsi mai mult ca sigur și în cadrul celorlalte cauze care se află pe rolul CJUE cu probe SRI, completul de 5 judecători de la ICCJ etc.”.

Hotărârea CJUE, aplicabilă numai pentru țările care mai au MCV

Fostul ministru menționează că hotărârea de marți a CJUE este aplicabilă numai pentru țările care mai au MCV.
„Într-o a cincea etapă, Curtea statuează că principiul supremației dreptului Uniunii se opune unei reglementări naționale de rang constituțional care privează o instanță inferioară de dreptul de a lăsa neaplicată din oficiu o dispoziție națională care intră în domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928 și care este contrară dreptului Uniunii.

”Curtea amintește că, potrivit unei jurisprudențe consacrate, efectele asociate principiului supremației dreptului Uniunii se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne aferente repartizării competențelor judiciare, inclusiv de ordin constituțional, să poată împiedica acest lucru.

Amintind de asemenea că instanțele naționale sunt obligate, în măsura posibilului, să dea dreptului intern o interpretare conformă cu cerințele dreptului Uniunii sau să lase neaplicată din oficiu orice dispoziție contrară a legislației naționale care nu ar putea face obiectul unei astfel de interpretări conforme, Curtea constată că, în cazul unei încălcări dovedite a Tratatului UE sau a Deciziei 2006/928, principiul supremației dreptului Uniunii impune instanței de trimitere să lase neaplicate dispozițiile în cauză, indiferent dacă acestea sunt de origine legislativă sau constituțională”, potrivit deciziei CJUE.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Ludovic Orban încalcă legea, din nou. Ce și-a permis să facă în timpul unei ședințe...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....