GHID VIDEO. Care sunt documentele și pașii necesari pentru accesarea ajutorului de stat pentru HoReCa

GHID VIDEO. Care sunt documentele și pașii necesari pentru accesarea ajutorului de stat pentru HoReCa
Schema de ajutor este menită să compenseze o parte din pierderile suferite ca urmare a restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/06/2021, 21:04

Antreprenorii din HoReCa și organizatorii de eveniment care intenționează să depună cereri pentru granturile de ajutor de stat au la dispoziție un ghid video, realizat de un mai multe agenții de consultanță și marketing.

În așteptarea apelului de proiecte pentru granturle de ajutor de stat pentru HoReCa, despre care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat, în 2 iunie, că va fi lansat în curând, antreprenorii au fost sfătuiți să pregătească din timp o serie de documente necesare.

Buget și potențiali beneficiari

Prin schema de ajutor de stat, operatorii a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de companarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat inițial de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021 (restul de 1,5 miliarde de lei fiind credite de angajament).

Prin schema de ajutor de stat se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari, din categoriile:

  • structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate;
  • structurile de alimentaţie înregistrate în scopuri fiscale;
  • agenţiile de turism licenţiate;
  • ghizii de turism atestaţi;
  • organizatorii de evenimente

Dacă valoarea însumată a cererilor de finanţare aprobate depăşeşte valoarea creditelor de angajament sau bugetare alocate cu această destinaţie, angajarea, respectiv plata către beneficiar se va face proporţional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanţare aprobate. Din procedură a fost eliminat criteriul primul venit, primul servit.

Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare.

Sfaturi pentru antreprenori

Ministerul Economiei preciza recent, potrivit actului normativ, baza de calcul a ajutorului va trebui certificată şi asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membri CECCAR, selectați şi remunerați de către aplicant. La alegere, baza de calcul poate fi certificată de către un auditor financiar sau o firmă de audit, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectați şi remunerați de către aplicant.

În aceste condiții, Ministerul Economiei a făcut apel la potențialii beneficiari să pregătească din timp raportul de expertiză contabilă, întocmit conform reglementărilor CECCAR – Standardului profesional nr. 35 „Expertize contabile” sau, după caz, a raportului de audit, întocmit conform ISRS 4400 „Misiuni pe baza procedurilor convenite”. Alături de raport, ar trebui întocmită și anexa la acesta (raportul sinteză), asumat de expertul contabil/auditorul financiar. Potrivit comunicatului din 2 iunie al Ministerului Economiei, Anexa la raport va fi realizată conform Anexei nr. 7 la procedura de implementare a schemei, care a fost pusă în consultare publică în 24 mai.

Procesul de depunere al cererilor de finanțare se va desfășura prin intermediul unei aplicații online iar toate documentele încărcate în aplicație vor trebui să fie semnate electronic de către aplicanți.

În acest context, în susținerea operatorilor din HoReCa și a organizatorilor de evenimente, incluși în schema de ajutor de stat instituită în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 224/2020 în urma votului decisiv din Camera Deputaților, un grup de agenții de consultanță și marketing a lansat pe piață un material video în care specialiștii le prezintă detalii despre criteriile de eligibilitate, drepturile și obligațiile, documentele necesare pentru înscriere și modul de folosire a semnăturii electronice. Materialul video a fost lansat sub egida Fundației Naționale a Tinerilor Manageri.

„Antreprenorii care, din diverse motive, nu își pot angaja un consultant pentru a-i ajuta în procesul de obținere a acestei despăgubiri, fie vor să economisească banii pentru cheltuieli esențiale, au la dispoziție o alternativă sub forma unui ghid video”, au transmis inițiatorii acestui ghid video. Acest prim modul este gratuit, urmând ca unul mai aplicat, contra cost, să fie lansat în perioada următoare, după cum au anunțat autorii acestui demers, pe pagina www.horeca20.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...