GHID VIDEO. Care sunt documentele și pașii necesari pentru accesarea ajutorului de stat pentru HoReCa

GHID VIDEO. Care sunt documentele și pașii necesari pentru accesarea ajutorului de stat pentru HoReCa
Schema de ajutor este menită să compenseze o parte din pierderile suferite ca urmare a restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/06/2021, 21:04

Antreprenorii din HoReCa și organizatorii de eveniment care intenționează să depună cereri pentru granturile de ajutor de stat au la dispoziție un ghid video, realizat de un mai multe agenții de consultanță și marketing.

În așteptarea apelului de proiecte pentru granturle de ajutor de stat pentru HoReCa, despre care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat, în 2 iunie, că va fi lansat în curând, antreprenorii au fost sfătuiți să pregătească din timp o serie de documente necesare.

Buget și potențiali beneficiari

Prin schema de ajutor de stat, operatorii a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de companarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat inițial de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021 (restul de 1,5 miliarde de lei fiind credite de angajament).

Prin schema de ajutor de stat se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari, din categoriile:

  • structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate;
  • structurile de alimentaţie înregistrate în scopuri fiscale;
  • agenţiile de turism licenţiate;
  • ghizii de turism atestaţi;
  • organizatorii de evenimente

Dacă valoarea însumată a cererilor de finanţare aprobate depăşeşte valoarea creditelor de angajament sau bugetare alocate cu această destinaţie, angajarea, respectiv plata către beneficiar se va face proporţional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanţare aprobate. Din procedură a fost eliminat criteriul primul venit, primul servit.

Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare.

Sfaturi pentru antreprenori

Ministerul Economiei preciza recent, potrivit actului normativ, baza de calcul a ajutorului va trebui certificată şi asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membri CECCAR, selectați şi remunerați de către aplicant. La alegere, baza de calcul poate fi certificată de către un auditor financiar sau o firmă de audit, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectați şi remunerați de către aplicant.

În aceste condiții, Ministerul Economiei a făcut apel la potențialii beneficiari să pregătească din timp raportul de expertiză contabilă, întocmit conform reglementărilor CECCAR – Standardului profesional nr. 35 „Expertize contabile” sau, după caz, a raportului de audit, întocmit conform ISRS 4400 „Misiuni pe baza procedurilor convenite”. Alături de raport, ar trebui întocmită și anexa la acesta (raportul sinteză), asumat de expertul contabil/auditorul financiar. Potrivit comunicatului din 2 iunie al Ministerului Economiei, Anexa la raport va fi realizată conform Anexei nr. 7 la procedura de implementare a schemei, care a fost pusă în consultare publică în 24 mai.

Procesul de depunere al cererilor de finanțare se va desfășura prin intermediul unei aplicații online iar toate documentele încărcate în aplicație vor trebui să fie semnate electronic de către aplicanți.

În acest context, în susținerea operatorilor din HoReCa și a organizatorilor de evenimente, incluși în schema de ajutor de stat instituită în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 224/2020 în urma votului decisiv din Camera Deputaților, un grup de agenții de consultanță și marketing a lansat pe piață un material video în care specialiștii le prezintă detalii despre criteriile de eligibilitate, drepturile și obligațiile, documentele necesare pentru înscriere și modul de folosire a semnăturii electronice. Materialul video a fost lansat sub egida Fundației Naționale a Tinerilor Manageri.

„Antreprenorii care, din diverse motive, nu își pot angaja un consultant pentru a-i ajuta în procesul de obținere a acestei despăgubiri, fie vor să economisească banii pentru cheltuieli esențiale, au la dispoziție o alternativă sub forma unui ghid video”, au transmis inițiatorii acestui ghid video. Acest prim modul este gratuit, urmând ca unul mai aplicat, contra cost, să fie lansat în perioada următoare, după cum au anunțat autorii acestui demers, pe pagina www.horeca20.ro.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
UNGURII uimesc absolut pe toată lumea! Decizia luată la Budapesta este absolut fabuloasă
Prințul William a umilit-o crunt pe Meghan Markle! Lovitură imensă. Ce i-a făcut?
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...