Reguli mai dure privind concediile medicale de la 1 august. Cresc obligațiile, dar și sancțiunile pentru medicii curanți

Reguli mai dure privind concediile medicale de la 1 august. Cresc obligațiile, dar și sancțiunile pentru medicii curanți
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 05/07/2021, 15:43

Medicii care eliberează concedii medicale au, de la 1 august, obligaţii noi odată cu intrarea în vigoare a OUG 74/2021, oficalizată prin publicarea în Monitorul Oficial. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical. 

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 30 iunie, o ordonanță de urgență care prevede reguli mai dure privind acordarea concediilor medicale, în contextul creşterii numărului de beneficiari de concediu medical ca urmare a crizei Covid-19 şi, implicit, a cheltuielilor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Actul normativ vizează echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate din Fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, dar şi responsabilizarea beneficiarilor de concediu medical şi a medicilor care le eliberează.

„Intervenția legislativă de urgență și extraordinară este justificată de necesitatea unei reglementări exprese în vederea cheltuirii responsabile și eficiente a fondurilor publice prin responsabilizarea atât a furnizorilor de servicii medicale, cât și a beneficiarilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate”, spune legiuitorul.

O altă noutate introdusă de lege sunt  sancţiunile pentru persoanele care lucrează pentru mai mulţi angajatori şi care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori continuă să muncească.

Totodată, medicul curant nu va avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru certificatele de concediu medical care vizează durata internării persoanei asigurate, reiese din OUG 74 din 2021, studiată de Economica.net.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde indicațiile terapeutice și igieno-dietetice

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte.
Structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilește prin normele de aplicare a ordonanței de urgență 74, care vor fi gata până la 1 august.

Medicul curant va acorda consultații la cabinet

Ca să se asigure că pacientul respectă recomandările din plan, medicul curant va acorda consultații la cabinet. În cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile se acordă la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță, după caz, potrivit OUG 74 din 2021, consultată de Economica.net.

Încălcarea obligaţiei de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le-au acordat concediu medical constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, se arată în OUG 74 din 2021, studiată de Economica.net.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare