Cifrele de afaceri ale companiilor din România au scăzut cu aproape 100 de miliarde de lei în 2020. Ce profit au avut firmele anul trecut

Cifrele de afaceri ale companiilor din România au scăzut cu aproape 100 de miliarde de lei în 2020. Ce profit au avut firmele anul trecut
Cifrele de afaceri cumulate raportate au ajuns la 1.656 mld. lei, potrivit ZF / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/07/2021, 11:47

Efectele pandemiei de COVID-19 se văd în cifrele de afaceri ale companiilor din România, care au scăzut în 2020, per total, cu aproape 100 de miliarde de lei, conform datelor Registrului Comerțului. Scăderea este unitară față de 2019, în ciuda previziunilor pesimiste din prima parte a anului trecut.

Cifrele de afaceri ale companiilor înregsitrate în România s-au diminuat cu aproape 100 de miliare de lei, ceea ce înseamnă o scădere de doar 5,4% faţă de 2019, la 1.656 mld. lei (338 mld. euro), arată primele date ale Registrului Comerţului, furnizate la solicitarea ZF.

Este vorba de datele centralizate după depunerea bilanțului pentru 2020 de către aproape 770.000 de firme, adică aproape toate companiile şi băncile din România.

Sectoarele câștigătoare

Estimările din prima parte a stării de urgență erau mult mai pesimiste, respectiv previzionau o scădere de cel puţin 20% a cifrei de afaceri din economie. Un raport al Băncii Naționale a României (BNR) de la jumătatea anului, citat de ZF, arăta că din 85 de sectoare din economie analizate, pentru 51 de sectoare dinamica iniţială, cea din primul semestru al anului 2020 a fost negativă, în timp ce pentru 34 de domenii, dinamica a fost una pozitivă în prima jumătate a anului trecut. Existau două sectoare de activitate cu reduceri de 60%, adică activităţile de turism şi transporturile aeriene, în timp ce 13 sectoare au avut diminuări de 20%, potrivit ZF.

Dacă unele companii au fost blocate, altele, precum firme de curierat, firme de servicii medicale, retaileri de materiale de construcţii, magazine din comerţul alimentar, magazine online, au înregsitrat creșteri. Turismul, transportului aerian, dar şi în HoReCa, au avut scăderi.

Sold net de peste 110 miliarde de lei

Potrivit cifrelor consultate de ZF, primele date arată că în ciuda unui declin de 5% al cifrei de afaceri, companiile au raportat profituri nete în creştere, iar pierderile s-au redus. Astfel, cu un profit net total de aproape 150 mld. lei şi o pierdere netă totală de 38 mld. lei, în economie a rămas un sold net (calculat ca diferenţă dintre profit şi pierderi), de peste 110 mld. lei, cel mai ridicat nivel atins vreodată. În plus, marja netă a urcat la 6,7%, iar 2020 devine din perspectiva câştigurilor cel mai bun an de după 1989 încoace, potrivit datelor ZF.

Potrivit Raportului asupra stabilității financiare, din iunie 2021, publicat de BNR săptămâna trecută. rezultatul net agregat aferent primelor șase luni ale anului 2020 a înregistrat o scădere de 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Din punct de vedere sectorial, companiile ce activează în sectorul de servicii ce se adresează populației23 (-89 la sută), agricultură (-50 la sută) și industria prelucrătoare (-22 la sută) au înregistrat cele mai semnificative scăderi ale profitului, pe când rezultatul net al companiilor din comerț (+ 11 la sută) și construcții (+56 la sută) sa îmbunătățit.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii