Cifrele de afaceri ale companiilor din România au scăzut cu aproape 100 de miliarde de lei în 2020. Ce profit au avut firmele anul trecut

Cifrele de afaceri ale companiilor din România au scăzut cu aproape 100 de miliarde de lei în 2020. Ce profit au avut firmele anul trecut
Cifrele de afaceri cumulate raportate au ajuns la 1.656 mld. lei, potrivit ZF / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/07/2021, 11:47

Efectele pandemiei de COVID-19 se văd în cifrele de afaceri ale companiilor din România, care au scăzut în 2020, per total, cu aproape 100 de miliarde de lei, conform datelor Registrului Comerțului. Scăderea este unitară față de 2019, în ciuda previziunilor pesimiste din prima parte a anului trecut.

Cifrele de afaceri ale companiilor înregsitrate în România s-au diminuat cu aproape 100 de miliare de lei, ceea ce înseamnă o scădere de doar 5,4% faţă de 2019, la 1.656 mld. lei (338 mld. euro), arată primele date ale Registrului Comerţului, furnizate la solicitarea ZF.

Este vorba de datele centralizate după depunerea bilanțului pentru 2020 de către aproape 770.000 de firme, adică aproape toate companiile şi băncile din România.

Sectoarele câștigătoare

Estimările din prima parte a stării de urgență erau mult mai pesimiste, respectiv previzionau o scădere de cel puţin 20% a cifrei de afaceri din economie. Un raport al Băncii Naționale a României (BNR) de la jumătatea anului, citat de ZF, arăta că din 85 de sectoare din economie analizate, pentru 51 de sectoare dinamica iniţială, cea din primul semestru al anului 2020 a fost negativă, în timp ce pentru 34 de domenii, dinamica a fost una pozitivă în prima jumătate a anului trecut. Existau două sectoare de activitate cu reduceri de 60%, adică activităţile de turism şi transporturile aeriene, în timp ce 13 sectoare au avut diminuări de 20%, potrivit ZF.

Dacă unele companii au fost blocate, altele, precum firme de curierat, firme de servicii medicale, retaileri de materiale de construcţii, magazine din comerţul alimentar, magazine online, au înregsitrat creșteri. Turismul, transportului aerian, dar şi în HoReCa, au avut scăderi.

Sold net de peste 110 miliarde de lei

Potrivit cifrelor consultate de ZF, primele date arată că în ciuda unui declin de 5% al cifrei de afaceri, companiile au raportat profituri nete în creştere, iar pierderile s-au redus. Astfel, cu un profit net total de aproape 150 mld. lei şi o pierdere netă totală de 38 mld. lei, în economie a rămas un sold net (calculat ca diferenţă dintre profit şi pierderi), de peste 110 mld. lei, cel mai ridicat nivel atins vreodată. În plus, marja netă a urcat la 6,7%, iar 2020 devine din perspectiva câştigurilor cel mai bun an de după 1989 încoace, potrivit datelor ZF.

Potrivit Raportului asupra stabilității financiare, din iunie 2021, publicat de BNR săptămâna trecută. rezultatul net agregat aferent primelor șase luni ale anului 2020 a înregistrat o scădere de 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Din punct de vedere sectorial, companiile ce activează în sectorul de servicii ce se adresează populației23 (-89 la sută), agricultură (-50 la sută) și industria prelucrătoare (-22 la sută) au înregistrat cele mai semnificative scăderi ale profitului, pe când rezultatul net al companiilor din comerț (+ 11 la sută) și construcții (+56 la sută) sa îmbunătățit.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului