Încă 16 cetățeni români au părăsit Afganistanul azi-noapte. Stadiul demersurilor MAE de evacuare din zonă

Încă 16 cetățeni români au părăsit Afganistanul azi-noapte. Stadiul demersurilor MAE de evacuare din zonă
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 17/08/2021, 12:22

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marți, că în cursul nopții de luni spre marți încă 16 cetățeni români au părăsit Afganistanul, iar alți 27 sunt încă în zonă.

În continuarea informărilor anterioare privind eforturile de evacuare a cetățenilor români aflați în Afganistan, MAE precizează că, împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români.

„Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, a informat MAE.

Potrivit instituției, în cursul nopții de 16 spre 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de luni către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.

În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan.

Nivel de alertă maxim

În 13 august, pe fondul deteriorării situației de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru acest stat (Părăsiți imediat țara) și a îndeamnat cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat și să evite orice deplasare în Afganistan. MAE avertiza din 13 august că evoluțiile de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate.

Premierul Florin Cîțu a detaliat luni situația românilor din Afganistan, precizând că mai erau 35 de cetățeni români, pentru care i-a propus președintelui Klaus Iohannis să aprobe trimiterea unui avion pentru a fo aduși acasă.

Astfel, președintele a dispus implicarea urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan.

Conform precizărilor de luni ale MAE,  la nivelul Ambasadei României la Islamabad, care asigură reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, își înregistraseră prezența 60 de cetățeni români cu activități în Afganistan, ca angajați ai Delegației UE în această țară, ai Misiunii ONU de Asistență în Afganistan (UNAMA), respectiv ai unei companii de securitate și unui ONG.

La momentul accelerării deteriorării situației de securitate, o parte dintre acești cetățeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetățeni români, angajați ai Delegației UE în Afganistan, au fost recent evacuați, aceștia aflându-se în acest moment la Doha și urmând a-și continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.

Astfel, din datele deținute de MAE, în Afganistan se aflau luni după-amiază 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil. MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă.

Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă marți la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) pe tema evoluțiilor din Afganistan. Tot marți, ambasadorii ţărilor NATO au o reuniune de urgenţă  pentru a discuta despre situaţia din zone . În acest timp, secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să nu abandoneze poporul afgan.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Bărbații cu nivel scăzut de testosteron, mai predispuși la moarte prematură
×