Cum sfidează statul de drept Stelian Ion. Ministrul Justiției vrea o excepție pentru „Cartierul Justiţiei” de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor Capitalei

Cum sfidează statul de drept Stelian Ion. Ministrul Justiției vrea o excepție pentru „Cartierul Justiţiei” de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor Capitalei
Cum sfidează statul de drept Stelian Ion
Publicat: 23/08/2021, 18:16

Schimbare „din senin” în planurile Consiliului General al Municipiului București. De nicăieri a apărut un proiect administrativ privind exceptarea „Cartierului Justiţiei” de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor Capitalei. Documentul cu pricina este deja în lucru la nivelul CGMB.

Această inițiativă îl are drept „naș” pe ministrul Justiției, Stelian Ion, asta deși partidul din care face parte, USR PLUS, a susţinut blocarea planurilor urbanistice.

Celelalte proiecte de dezvoltare, discriminate

Firesc, întrebarea care se pune este de ce chiar Ministerul Justiției apelează la o asemenea manevră, vădit discriminatorie față de alte proiecte de dezvoltare urbanistică? Intervenția s-a făcut, scrie ziuanews.ro, pe „firul scurt”, adică linia Stelian Ion – Nicușor Dan. Totul, cu susținerea consilierilor USR PLUS.

Din câte se pare, proiectul cerut de Stelian Ion a stârnit „zarvă mare” în coaliția de guvernare, liberalii având pretenția să primească niscaiva lămuriri. S-a ajuns până acolo încât PNL ar fi amenințat că nu va aproba în CGMB această „combinație” pusă la cale de Stelian Ion. Surse din clasa politică au menționat pentru sursa citată că „este inadmisibil asa ceva, întrucât la momentul discuţiilor despre suspendarea PUZ-urilor USR PLUS, partid din care face parte Stelian Ion, s-a poziţionat pentru blocarea totală a acestora pentru o perioadă de 2 ani”.

Și adevărul.ro a scris despre subiect. „Informaţiile apar într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pusă în dezbatere în urmă cu mai bine de o lună, prin care se urmăreşte ca proiectul să poată fi finalizat prin plan urbanistic de detaliu şi nu zonal. În ordonanţă se menţionează că, în lipsa studiului de fezabilitate, nu poate fi accesat avansul de 2,5 milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD)”.

Problema care se pune, dacă e să se respecte hotărârile, atunci să le respecte toată lumea, cu toate proiectele, iar dacă se decide ca să se deblocheze PUZ-urile, să se deblocheze pentru toți dezvoltatorii (…) Stelian Ion se joacă cu focul și să vedem cine vrea să incendieze Coaliția!”, a precizat o sursă liberală din Consiliul General al Municipiului București.

Ce prevede controversatul proiect

„Prin excepţie de la art.1, pentru obiectivele de investiţii publice a căror realizare presupune executarea lucrărilo de utilitate publică prevăzute limitativ în Legea nr. 255/2010 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, pentru obiectivele de investiţii publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei, precum şi pentru obiectivele de investiţii finanţate prin instrumente juridice care creează obligaţii juridice internaţionale, precum un acord internaţional, încheiat în conformitate cu Tratatele, între România şi instituţii financiare internaţionale, nu se aplică suspendarea prevăzută prin prezenta hotărâre, iar pentru aceste obiective de investiţii publice îşi vor produce efectele Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Sector 3 şi Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 717/2019 privind rectificarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019, cu reglementarile prevazute de aceste hotarari”, se menţionează în document.

Astfel, construirea cartierului Justiţiei ar urma să intre în categoria de mai sus. „Prin exceptie de la art. 1, pentru amplasamentul obiectivului de investitii „Cartierul pentru Justitie”, delimitat de Bd. Unirii, Bd. Octavian Goga, Bd. Mircea Vodă şi învecinat cu amplasamentul obiectivului de investiţii „proiecte de interes public ale municipiului Bucureşti”, conform H.G. 592/2019 pentru aprobarea schimbarii denumirii amplasamentului obiectivului de investitii, situat in municipiul Bucuresti, Bd. Unirii, sectorul 3, din „Esplanada” in „Cartierul pentru Justitie” si „proiecte de interes public ale municipiului Bucuresti”, precum si pentru aprobarea programului prioritar de reconversie functionala a amplasamentului nu se aplica suspendarea prevazuta prin prezenta hotarare, iar pentru acest teren isi vor produce efectele Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Sector 3 si Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 717/2019 privind rectificarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019, cu reglementarile prevazute de aceste hotarari”, este prevederea care vizează Cartierul Justiţiei.

Costurile Cartierului pentru Justiţie sunt estimate la aproximativ 220 milioane de euro, finanţarea provenind de la Banca Mondială. Planurile Urbanistice Zonale ale Capitalei au fost suspendate, în luna februarie, ca urmare a unei decizii a Consiliului General, scopul fiind protejarea spaţiului verde din Bucureşti. În paralel, există un contract pentru un plan urbanistic general”, arată controversatul proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică