Cum sfidează statul de drept Stelian Ion. Ministrul Justiției vrea o excepție pentru „Cartierul Justiţiei” de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor Capitalei

Cum sfidează statul de drept Stelian Ion. Ministrul Justiției vrea o excepție pentru „Cartierul Justiţiei” de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor Capitalei
Cum sfidează statul de drept Stelian Ion
Publicat: 23/08/2021, 18:16

Schimbare „din senin” în planurile Consiliului General al Municipiului București. De nicăieri a apărut un proiect administrativ privind exceptarea „Cartierului Justiţiei” de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor Capitalei. Documentul cu pricina este deja în lucru la nivelul CGMB.

Această inițiativă îl are drept „naș” pe ministrul Justiției, Stelian Ion, asta deși partidul din care face parte, USR PLUS, a susţinut blocarea planurilor urbanistice.

Celelalte proiecte de dezvoltare, discriminate

Firesc, întrebarea care se pune este de ce chiar Ministerul Justiției apelează la o asemenea manevră, vădit discriminatorie față de alte proiecte de dezvoltare urbanistică? Intervenția s-a făcut, scrie ziuanews.ro, pe „firul scurt”, adică linia Stelian Ion – Nicușor Dan. Totul, cu susținerea consilierilor USR PLUS.

Din câte se pare, proiectul cerut de Stelian Ion a stârnit „zarvă mare” în coaliția de guvernare, liberalii având pretenția să primească niscaiva lămuriri. S-a ajuns până acolo încât PNL ar fi amenințat că nu va aproba în CGMB această „combinație” pusă la cale de Stelian Ion. Surse din clasa politică au menționat pentru sursa citată că „este inadmisibil asa ceva, întrucât la momentul discuţiilor despre suspendarea PUZ-urilor USR PLUS, partid din care face parte Stelian Ion, s-a poziţionat pentru blocarea totală a acestora pentru o perioadă de 2 ani”.

Și adevărul.ro a scris despre subiect. „Informaţiile apar într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pusă în dezbatere în urmă cu mai bine de o lună, prin care se urmăreşte ca proiectul să poată fi finalizat prin plan urbanistic de detaliu şi nu zonal. În ordonanţă se menţionează că, în lipsa studiului de fezabilitate, nu poate fi accesat avansul de 2,5 milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD)”.

Problema care se pune, dacă e să se respecte hotărârile, atunci să le respecte toată lumea, cu toate proiectele, iar dacă se decide ca să se deblocheze PUZ-urile, să se deblocheze pentru toți dezvoltatorii (…) Stelian Ion se joacă cu focul și să vedem cine vrea să incendieze Coaliția!”, a precizat o sursă liberală din Consiliul General al Municipiului București.

Ce prevede controversatul proiect

„Prin excepţie de la art.1, pentru obiectivele de investiţii publice a căror realizare presupune executarea lucrărilo de utilitate publică prevăzute limitativ în Legea nr. 255/2010 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, pentru obiectivele de investiţii publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei, precum şi pentru obiectivele de investiţii finanţate prin instrumente juridice care creează obligaţii juridice internaţionale, precum un acord internaţional, încheiat în conformitate cu Tratatele, între România şi instituţii financiare internaţionale, nu se aplică suspendarea prevăzută prin prezenta hotărâre, iar pentru aceste obiective de investiţii publice îşi vor produce efectele Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Sector 3 şi Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 717/2019 privind rectificarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019, cu reglementarile prevazute de aceste hotarari”, se menţionează în document.

Astfel, construirea cartierului Justiţiei ar urma să intre în categoria de mai sus. „Prin exceptie de la art. 1, pentru amplasamentul obiectivului de investitii „Cartierul pentru Justitie”, delimitat de Bd. Unirii, Bd. Octavian Goga, Bd. Mircea Vodă şi învecinat cu amplasamentul obiectivului de investiţii „proiecte de interes public ale municipiului Bucureşti”, conform H.G. 592/2019 pentru aprobarea schimbarii denumirii amplasamentului obiectivului de investitii, situat in municipiul Bucuresti, Bd. Unirii, sectorul 3, din „Esplanada” in „Cartierul pentru Justitie” si „proiecte de interes public ale municipiului Bucuresti”, precum si pentru aprobarea programului prioritar de reconversie functionala a amplasamentului nu se aplica suspendarea prevazuta prin prezenta hotarare, iar pentru acest teren isi vor produce efectele Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Sector 3 si Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 717/2019 privind rectificarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019, cu reglementarile prevazute de aceste hotarari”, este prevederea care vizează Cartierul Justiţiei.

Costurile Cartierului pentru Justiţie sunt estimate la aproximativ 220 milioane de euro, finanţarea provenind de la Banca Mondială. Planurile Urbanistice Zonale ale Capitalei au fost suspendate, în luna februarie, ca urmare a unei decizii a Consiliului General, scopul fiind protejarea spaţiului verde din Bucureşti. În paralel, există un contract pentru un plan urbanistic general”, arată controversatul proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația