„Pașaportul de vaccinare” ar putea fi folosit și la serviciu. O asociație civică cere Ministerului Muncii retragerea unui proiect de lege

„Pașaportul de vaccinare” ar putea fi folosit și la serviciu. O asociație civică cere Ministerului Muncii retragerea unui proiect de lege
Foto: Profimedia.ro
Publicat: 09/09/2021, 09:47
Actualizat: 09/09/2021, 09:49

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) cere Ministrului Muncii retragerea unui proiect de OUG care prevede vaccinarea impusă angajatilor din centrele de sociale ori testarea periodică pe cheltuiala celor care nu se conformează. Mai mult, nerespectarea acestor prevederi din actul normativ (deocamdată în stadiul de proiect) se va lăsa cu amenzi.

Asociația civică apreciază că, prin acest demers, autoritățile încearcă legiferarea folosirii certificatelor digitale europene și la locul de muncă, nu numai pentru călătorii în afara țării.

CASD arată că Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale și nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

„Proiectul de OUG impune, pentru accesul în centrele de servicii sociale sau pentru desfășurarea activităților care presupun contactul cu beneficiarii, obligativitatea prezentării de către angajații autorităților administrației publice locale și furnizorilor de servicii sociale publici și privați: fie a dovezii vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie a dovezii unui rezultat negativ al testării, fie a confirmării faptului că au avut boala. Aceste dispoziții din proiectul de OUG afectează dreptul la viața privată prevăzut de art. 26 din Constituția României și dreptul la muncă prevăzut de art. 41 din Constituția României. Drept urmare, nu poate fi adoptată o ordonanță de urgență care să conțină asemenea prevederi”, se arată CASD.

Ce are în plan Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), având în vedere creșterea constantă a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioadă.

Proiectul de act normativ va intra în procedura de avizare și prevede următoarele măsuri:

  • Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala.
  • Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii.
  • Angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene.
  • Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție.

Deocamdată, o aplicație care ține evidența angajaților care s-au vaccinat sau nu și îi grupează în funcție de răspunsurile lor a fost dezvoltată de o companie românească și este deja folosită de 400 de firme din țară cu un total de 20.000 de angajați.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?