Ce sancțiuni riscă un elev care nu poartă mască de protecție la școală? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Problema care se pune este cât de mult îi pasă”

Ce sancțiuni riscă un elev care nu poartă mască de protecție la școală? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Problema care se pune este cât de mult îi pasă”
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 02/10/2021, 14:10

Elevii care nu poartă masca de protecție în instituțiile de învățământ, conform obligației prevăzute în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Edicației, riscă, pe lângă să se infecteze cu COVID-19, să fie și sancționați de profesori, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Profesorii îi pot sancționa pe elevii care nu poartă mască la ore, prin scăderea notei la purtare, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației,. Potrivit oficialului, există un statut al elevului care stabilește niște reguli de sancțiune.

„Din păcate sau din fericire, pentru că nu sunt adeptul sancțiunilor, nu discutăm aici de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare este posibilă, este cea mai uzuală formă de sancțiune adresată copiilor. Problema care se pune este cât de mult îi pasă unui copil de scăderea notei la purtare”, a declarat Sorin Ion, vineri, într-un interviu pentru Digi24.

Care sunt normele sanitare obligatorii în școală

Conform ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, „elevii și perspnalil didactic/dicactic auziliar/nedidactic vor purta masca în permanență în interior; se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical, însă dse admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilr nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special”.

În document nu sunt menționate acțini de penalizare/sancțiuni, ci doar se precizează că Ministerul Sănătătății, prin DSP/SSPMB și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare judeene, conducerea unităților de învâțământ răspund de implemementarea acțiunilor și măsurilor din ordin și că aceste instituții și alte instituții abilitate vor desfșura acțiuni sistematice de control pentru verificarea respecării normelor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Conform celei mai recente informări a Ministerului Educației privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar, până miercuri, 29 septembrie 2021, numărul elevilor și al cadrelor didactice confirmate cu COVID-19 a crescut de aproape opt, repectiv patru ori față de începutul anului școlar (17 septembrie)

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 8.470 – față de 1.091 la începutul anului școlar
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 2.688 de persoane – față de 604
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 6.874 – față de 795
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate:  167.298 față de 17.658

România a înregistrat în ultimele 24 de ore încă un record de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS): 12.590 de cazuri.

Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, cum este acum. Se ve lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste