Prima pagină » Știri » A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

Ado Campeol, supranumit de presa italiană ”tatăl prăjiturii tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani. Campeol a fost proprietarul restaurantului ”Alle Beccherie” din Treviso din nordul peninsulei, restaurant în bucătăria căruia s-a născut celebrul desert, scrie BBC. Soția sa, asistată de unul dintre bucătarii șefi, a inventat prăjitura delicioasă care a devenit extrem de populară.

Desertul, care se face din biscuiți înmuiați în cafea la care se adaugă o cremă pe bază de mascarpone, a fost introdus în meniul restaurantului în 1972 dar familia nu făcut niciodată demersurile pentru a obține brevetul pentru rețetă.

Tiramisu avea să devină ulterior un simbol de marcă al gastronomiei italiene, adoptat de marii maeștri bucătari din întreaga lume.

Disputele în legătură cu originea prăjiturii

De-a lungul timpului au existat însă mai multe dispute referitoare la originea prăjiturii, fiind vehiculată și ipoteza că acest desert era servit pe post de afrodiziac într-un bordel din orașul Trevisio.

În ciuda acestor speculații, este unaimim recunoscut că locul unde a luat naștere tiramisu este restaurantul lui Ado Campeol.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneția, a fost printre cei care i-au adus un omagiu pe twitter: orașul a pierdut o altă vedetă a istoriei vinului și gastronomiei.

Restaurantul ”Alle Beccherie” a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit bucătarului-șef care a asistat-o pe soția lui Ado, Roberto Linguanotto, invenția a fost rezultatul unui ”accident” produs în timp ce făceau înghetață de vanilie. Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone în castronul cu ouă și zahăr, iar după ce a a constatat că amestecul este unul gustos i-a spus soției proprietarului, Alba.

Cei doi au perfecționat desertul adăugând pișcoturi înmuiate în cafea, presărând deasupra puțină cacao și botezându-l ”Tireme Sù”, ceea ce s-ar traduce prin ”Ridică-mă”.

Ulterior, în variantele adoptate, unii bucătari au adăugat rețetei originale și lichior, dar formula omologată de Academia Gastronomică în 2010 a exclus alcoolul pentru ca prăjitura să poată fi servită și copiilor.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
DSP: Al doilea caz de lepră confirmat în Cluj-Napoca
Digi24
VIDEO Suma exorbitantă pe care Kevin McCallister din „Singur acasă 2” ar plăti-o astăzi la Plaza, hotelul lui Donald Trump
Cancan.ro
A deschis succesiunea pentru averea Rodicăi Stănoiu?! L-am fotografiat pe 'puișorul' ministresei la notariat!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă prezentatore TV e din nou însărcinată!
Adevarul
Prețurile exorbitante ale biletelor pentru Campionatul Mondial 2026 șochează fanii din toată lumea
Mediafax
Hotelul Simonei Halep, victimă colaterală a austerității lui Bolojan / Turismul de lux nu mai vinde, iar asta se vede în camerele de 4.000 de euro care rămân neocupate în plin sezon
Click
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Digi24
„Era ca un abator”. O rusoaică povestește grozăviile de pe frontul din Ucraina, pe care i le-a arătat fiul său pe telefon
Cancan.ro
De unde a luat lepră femeia din Cluj, de fapt. Se transmite sau nu boala Hansen prin masaj? Ce trebuie să știe clienții
Ce se întâmplă doctore
Cum își menține Irina Fodor silueta fără diete. Motivul pentru care nu se îngrașă la 37 de ani
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
Obiectul interstelar 3I/ATLAS transportă CEVA, anunță NASA
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie