Prima pagină » Știri » A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

Ado Campeol, supranumit de presa italiană ”tatăl prăjiturii tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani. Campeol a fost proprietarul restaurantului ”Alle Beccherie” din Treviso din nordul peninsulei, restaurant în bucătăria căruia s-a născut celebrul desert, scrie BBC. Soția sa, asistată de unul dintre bucătarii șefi, a inventat prăjitura delicioasă care a devenit extrem de populară.

Desertul, care se face din biscuiți înmuiați în cafea la care se adaugă o cremă pe bază de mascarpone, a fost introdus în meniul restaurantului în 1972 dar familia nu făcut niciodată demersurile pentru a obține brevetul pentru rețetă.

Tiramisu avea să devină ulterior un simbol de marcă al gastronomiei italiene, adoptat de marii maeștri bucătari din întreaga lume.

Disputele în legătură cu originea prăjiturii

De-a lungul timpului au existat însă mai multe dispute referitoare la originea prăjiturii, fiind vehiculată și ipoteza că acest desert era servit pe post de afrodiziac într-un bordel din orașul Trevisio.

În ciuda acestor speculații, este unaimim recunoscut că locul unde a luat naștere tiramisu este restaurantul lui Ado Campeol.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneția, a fost printre cei care i-au adus un omagiu pe twitter: orașul a pierdut o altă vedetă a istoriei vinului și gastronomiei.

Restaurantul ”Alle Beccherie” a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit bucătarului-șef care a asistat-o pe soția lui Ado, Roberto Linguanotto, invenția a fost rezultatul unui ”accident” produs în timp ce făceau înghetață de vanilie. Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone în castronul cu ouă și zahăr, iar după ce a a constatat că amestecul este unul gustos i-a spus soției proprietarului, Alba.

Cei doi au perfecționat desertul adăugând pișcoturi înmuiate în cafea, presărând deasupra puțină cacao și botezându-l ”Tireme Sù”, ceea ce s-ar traduce prin ”Ridică-mă”.

Ulterior, în variantele adoptate, unii bucătari au adăugat rețetei originale și lichior, dar formula omologată de Academia Gastronomică în 2010 a exclus alcoolul pentru ca prăjitura să poată fi servită și copiilor.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Surse: Percheziții la casa în care a trăit Rodica Stănoiu
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
Ce boli avea Mălina Guler? Diagnosticele care i-au mâncat viața
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Accident produs la nici două ore de la deschiderea Autostrăzii Moldovei: două persoane rănite
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Mălina Guler S-A SINUCIS?! Mesajul prin care și-a anunțat dispariția a fost făcut public abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?