Bacteria care ucide 150.000 de bebeluși în fiecare an: ”Un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”  

Bacteria care ucide 150.000 de bebeluși în fiecare an: ”Un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”   

Anual, nu mai puțin de 150.000 de bebeluși – 100.000 de sugari și 50.000 de bebeluși născuți morți – sunt parte a unei statistici dureroase. Această cruntă realitate are ca punct de pornire streptococul beta hemolitic de grup B (SGB).

Streptococul beta hemolitic de grup B (SGB) este un diplococ Gram pozitiv, aerob facultativ anaerob ce colonizează tracturile gastrointestinale și genito-urinare ale ale femeilor însărcinate într-un procent de 15-40%.

Riscul transmiterii la făt de la femeia însărcinată care prezintă colonizare cu SGB în momentul nașterii este de aproximativ 50%, iar 1-2% dintre acești nou-născuți vor dezvolta infecție neonatală precoce cu SGB în lipsa profilaxiei antibiotice la naștere, potrivit romedic.ro.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au tras, în repetate rânduri, semnale de alarmă referitoare la această situație, insistând asupra necesității dezvoltării unui vaccin care să fie administrat femeilor însărcinate. Un raport întocmit de OMS şi de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) menționează că acest tip de bacterie reprezintă cauza principală pentru 500.000 de naşteri premature pe an şi pentru numeroase handicapuri permanente.

”Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o ameninţare subevaluată pentru supravieţuirea şi bunăstarea nou-născuţilor, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume. OMS îndeamnă, alături de partenerii săi, la dezvoltarea de urgenţă a unui vaccin matern împotriva SGB”, a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS, informează Digi24.

15% dintre femeile însărcinate sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală

Un astfel de vaccin ar putea salva sute de mii de vieţi – a declarat Joy Lawn, profesoară la London School of Hygiene and Tropical Medicine. Totodată, aceasta a spus că regretă că nu au fost obţinute mai multe progrese în această privinţă.

Ideea dezvoltării acestui ser a fost lansată în urmă cu peste treizeci de ani. În prezent, 15% dintre femeile însărcinate – aproximativ 20 de milioane pe an – sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală.

”Bacteria ucigașă” poate fi transmisă fetusului prin intermediul lichidului amniotic, dar şi în timpul naşterii, în cazul în care respectivul bebeluş vine pe lume în urma unei naşteri naturale. Anual, din păcate, 40.000 de copii suferă de tulburări neurologice cauzate de streptococii de grup B.

Femeile purtătoare de SGB sunt tratate cu antibiotice în timpul naşterilor, tocmai pentru a fi redus riscul de infectare a bebeluşilor. Totuși, OMS avertizează că procedura nu este, încă, adaptată în multe ţări ale lumii.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări