Premierul Poloniei îl acuză pe Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița cu Belarus: ”Securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate”

Premierul Poloniei îl acuză pe Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița cu Belarus: ”Securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei | FOTO – Profimedia Images
Publicat: 10/11/2021, 10:22
Actualizat: 10/11/2021, 13:07

Europa se confruntă, în această perioadă, cu trei crize majore. Pandemia de coronavirus rămâne provocatoare la toate nivelurile, criza gazului natural provoacă frisoane, iar cea de-a treia problemă majoră are ca punct de pornire granița dintre Polonia și Belarus, acolo unde se desfășoară un adevărat asalt al refugiaților.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, l-a acuzat direct pe președintele Vladimir Putin că se află în spatele unui ”atac” la siguranța națională a Poloniei și a statelor aflate, în altă perioadă, în sfera de influență a Rusiei. Liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko, este considerat ”calul troian” prin care Rusia dorește să destabilizeze situația de la granița cu Polonia, fluxul de migranți fiind considerat ”orchestrat”.

”(n.red. – liderul belarus) Lukașenko este executantul celui mai recent atac, dar acest atac are un creier care se găsește la Moscova, iar acest creier este președintele Putin”, a acuzat Morawiecki în timpul unei dezbateri de urgență în parlamentul polonez, potrivit euronews.com.

”Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime: potrivit relatărilor media, pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka şi va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă”

Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de Externe al Poloniei

”Integritatea granițelor noastre este testată”

Mateusz Morawiecki a avertizat, în timpul aceleiași întâlniri, că totul se reduce, în ultimă instanță, la eforturile Rusiei lui Putn de a perturba situația dintr-o zonă geografică pe care nu dorește să o scape de sub control.

După trei decenii, ceea ce se întâmplă la granița dintre Polonia și Belarus reprezintă un ”test”, a mai afrmat premierul polonez.

”Securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate. Aceasta este prima astfel de situație din ultimii 30 de ani când putem spune că integritatea granițelor noastre este testată”, a conchis Morawiecki.

Premierul Mateusz Morawiecki a scris și pe Facebook că ”frontiera poloneză nu este doar o linie pe o hartă, ea este sacră şi pentru ea a fost vărsat sânge polonez”, iar NATO a calificat ”inacceptabilă” încercarea Belarusului de a folosi migranții pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană. (mai multe detalii AICI)

Polonia și-a întărit granița cu Belarus cu mai mulți polițiști, la o zi după ce grupuri de migranți au încercat să pătrundă printr-un gard de sârmă ghimpată. Mii de migranți și refugiați rămân la frontiera de est a Poloniei, chiar în pragul Uniunii Europene. Potrivit estimărilor poliției de frontieră poloneze, există între 2.000 și 4.000 de persoane în apropierea graniței Poloniei care încearcă să treacă în Uniunea Europeană.

Lukașenko și Putin, schimb de opinii

În acest context, Alexandru Lukașenko și Vladimir Putin au purtat o discuție telefonică în care a fost abordat subiectul migranților de la granița Poloniei cu Belarus, iar informația oficială a fost aceea a existat ”un schimb de opinii asupra situației refugiaților”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că situația este ”îngrijorătoare”, existând o ”problemă reală care privește Belarus și Polonia”.

”Sperăm că acest lucru nu se va transforma în niciun fel într-o amenințare la adresa securității noastre”, a mai spus Pescov.

În fața acuzațiilor care îi sunt aduse, Alexandr Lukașenko a spus că vina aparține, de fapt, Poloniei, etichetând tot ”îngrijorătoare” desfășurarea forțelor de securitate poloneze la graniță.

Marți, în timpul unui interviu, președintele Belarusului a mai declarat că Polonia încalcă ”obligațiile umanitare” și, mai mult, duce un ”război” împotriva migranților.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ