EXCLUSIV | Înregistrările zborului de la Milano în care a murit miliardarul Dan Petrescu, puse „pe masă”. Anchetatorii deschid vineri cutiile negre ale avionului, în prezența unui specialist român

Publicat: 11/11/2021, 12:20
Actualizat: 11/11/2021, 13:15

La mai bine de 30 de zile de la tragedia aviatică de la Milano, în care miliardarul Dan Petrescu și alte șapte persoane au murit, se vor deschide cutiile negre ale aeronavei, au declarat surse din aviație, pentru Gândul. La această procedură, care va avea loc vineri, participă și un reprezentant român din cadrul Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).

„Vineri, pe 12 noiembrie, se va efectua procedura de citire a înregistratorului de zbor, de codificare și de recuperare a datelor, apoi de interpretare a lor. La această procedură vor participa toate părțile implicate, inclusiv un reprezentant din țara noastră, care a plecat la Milano, dar și familiile victimelor sau un reprezentant al acestora”, au spus surse din aviație.

Potrivit specialiștilor consultați de Gândul, ancheta merge destul de greu, fiind foarte multe părți implicate, dar și din cauza gradului foarte mare de distrugere a aeronavei.

„Practic, datele de pe înregistrator sunt extrase cu ajutorul unui soft, apoi sunt interpretate. Dispozitivul înregistrează atât parametri de zbor, cât și partea de voce, adică ce s-a discutat în cabină în acele momente, denumirea generală fiind cockpit voice recorder (CVR)”, spun sursele din aviație.

Sorin Stoicescu: „Se deschid foarte târziu aceste cutii negre”

Expertul în aviație Sorin Stoicescu, fost șef al Aviației Civile din România, este de părere că autoritățile italiene ar fi trebuit să emită până în prezent un raport preliminar.

„Se deschid foarte târziu aceste cutii negre. Comisia de investigație italiană trebuia să emită un raport preliminar în 30 de zile, dar înseamnă că au fost foarte multe discuții între cei care iau parte la această investigație. Raportul preliminar ar fi trebuit să arate ceea ce s-a găsit la fața locului, dar și ipotezele cu privire la cauza cea mai probabilă a prăbușirii aeronavei”, susține Sorin Stoicescu.

Expertul în aviație a explicat ce presupune procedura de vineri.

„Se derulează înregistratorul, care prezintă exact cum au acționat părțile aeronavei, pe de o parte, părțile mecanice, pe de altă parte, părțile informatice care au distribuit comenzile. Fiecare comandă și fiecare acțiune a echipajului este înregistrată până la finalitatea ei. Pe urmă se trece la analiză, care va dura”, a mai declarat Sorin Stoicescu.

Avionul decolase către Sardinia

Tipul de avion implicat în tragedia de la Milano de pe data de 3 octomrbie este Pilatus PC-12, cu un singur motor, înmatriculat YR-PDV, construit acum șase ani.

Miliardarul Dan Petrescu, soția și fiul său, alături de alte cinci persoane au murit pe 3 octombrie, după ce avionul cu care zburau de la Milano spre Olbia, Sardinia, s-a prăbușit pe o clădire, la scurt timp de la decolare.

Imediat după decolarea de pe Aeroportul Linate din Milano, aparatul de zbor a avut probleme.

La ora 13.04, avionul a decolat către Sardinia. Trei minute mai târziu, la 13.07, aparatul de zbor s-a prăbușit.

„Pare un caz de incapacitare de pilot, care a căzut pe manșă, din cauza unei stări grave de sănătate”

Surse din aviația română au analizat pentru Gândul imaginile cu avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu, care s-a prăbușit pe o traiectorie aproape verticală. Potrivit experților, una dintre cauzele care pot conduce un apart de zbor într-un unghi atât de agresiv poate fi legată de starea de sănătate a pilotului.

„Pare un caz de incapacitare de pilot, care a căzut pe manșă, din cauza unei stări grave de sănătate. Poate pilotul a suferit un infarct, sau un anevrism cerebral, a căzut pe manșă și a împins-o. Altfel, este greu de explicat de ce a ajuns avionul în această situație, într-un unghi atât de abrupt. Orice avion căruia îi cedează motoarele, sau singurul motor în cazul de la Milano, poate fi planat și pus pe un câmp”, a explicat pentru Gândul o sursă din aviație.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?