Directorul unei fabrici din România, mesaj către viitorul prim-ministru: „Vă aduc cheile de la fabrică, vă rog s-o conduceți dumneavoastră. Eu nu mai știu cum”

Directorul unei fabrici din România, mesaj către viitorul prim-ministru: „Vă aduc cheile de la fabrică, vă rog s-o conduceți dumneavoastră. Eu nu mai știu cum”
Foto: Facebook
Publicat: 15/11/2021, 13:10
Actualizat: 16/11/2021, 10:06

Dragoș Damin, director general Terapia Cluj – cel mai mare producător de medicamente din România, i-a transmis un mesaj viitorului premier: „ aduc cheile de la fabrica. Va rog s-o conduceți dumneavoastră, eu nu mai știu cum, la inflație de aproape 10%, lipsa de personal calificat, penurie de materii prime, utilități mai scumpe cu 300% și mai nou, cu spectrul cotei progresive.”

Romania nu a făcut nici cel mai mic efort stăvilească munca la negru și evaziunea fiscala, faptul nu se mai vorbește despre ele din cauza pandemiei nu înseamnă nu există, sau nu au căpătat forme creative, post-pandemie. Și pentru cele doua crime fiscale care duc la pierderea de venituri nu pot fi pedepsite se reintroduce tema cotei progresive, ne ducem luam și mai mult de la cei de la care luam și până acum.

1. Azi vara, zilnic, cel puțin 500 mii de romani, în concediile din tara, au plătit la negru aproximativ 100 lei în fiecare zi (cazare, mâncare, distracții). Asta înseamnă, pentru 90 de zile de vacanta, sume nefiscalizate de 4,5 miliarde de lei;

2. Piață neagra a medicamentelor “antivirale” din valul 4 atinge din unele estimări, 100 milioane de lei – nu vorbim aici numai de contrabanda și venituri nefiscalizate, ci de un pericol real pentru sănătatea oamenilor. Iar canalele de contrabanda s-au solidificat în eventualitatea valului 5;

3. Sunt date care arata cel puțin 50% din cei 1,5 milioane de romani plătiți cu salariul minim primesc banila gri” de la angajator sau mai au încă un job plătit, bineînțeles, “la negru”.  Greu de calculat sumele nefiscalizate care sunt în mișcare, la 1000 de lei pe luna ajungem la 9 miliarde de lei / an. Și repet aici ceea ce am mai notat, cu 11% creșterea salariului minim nu se acoperă nici macar inflația cumulata din ultimii 3 ani, astfel încât rămâne deschisa invitația la munca la negru sau gri”, a scris Dragoș Damin.

„Cele descrise mai sus se încadrează la «mica evaziune» și la munca la negru «acceptabila».

„Marea evaziune se face cu sprijinul celor care chiar au competente de control și desigur, al paravanelor afacerilor politice.

Așadar, stimați directori de fabrici, cați mai sunteți, nu mai puneți speranțe, nu sunteți văzuți și active strategice pentru dezvoltare sustenabila, ci sursa de și mai multe venituri la buget. O aveți și mai multe inspecții de la autorități care vadă ce virgule lipsesc din rapoartele depuse și care vor amenda pentru abateri închipuite. Pentru , desigur, este mai ușor găsești chichițe la o companie cu o mie de angajați și o cifra de afaceri de 100 milioane de lei.

recapitulam:

Criza enorma de forță de munca calificata. Investițiile companiilor în învățământ dual sau în calificarea studenților sunt bani aruncați, absolvenții vor fi absorbiți de joburi mult mai bine plătite, în străinătate;

Obligația multor operatori industriali de a creste salariile cel puțin cu echivalentul inflației, deci aproximativ 10%;

– Costurile cu utilitățile vor creste până la 30% din totalul costurilor de producție, total împotrivă normelor industriei, care au standard sub 20%;

– Costurile cu materiile prime și materialele (care vin, desigur, din import) au crescut de 3-4 ori. Dar nu asta este problema cea mai mare cât lipsa disponibilității lor și timpul lung de transport din Asia, care fac multe fabrici închidă temporar producția sau dea termene de livarare de peste 6 luni. La asta adaugăm și cota progresiva, introducerea ei fiind nu o chestiune de “daca” ci mai degrabă de “când”.

Nu este nimic nou când spun politicienii nu dau doi bani pe nevoia strategica de a avea o industrie de manufactura puternica, indiferent de capital – iar acum cu atât mai puțin le pasa, toți ochii sunt ațintiți pe PNRR, care fi executat cu materiale din import și muncitori asiatici. Când se termina de construit infrastructura din transport și sănătate finanțată prin PNRR, în 2026, Romania fi unde trebuia fie deja încă din 2015. Restul UE fi în 2026”, a mai scris Dragoș Dămian.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...