Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului: ”Nu este niciodată uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale”

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului: ”Nu este niciodată uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale”

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului: ”Nu este niciodată uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale”
Klaus Iohannis, președintele României

Ziua de 10 decembrie marchează un moment foarte important în istoria contemporană. În această zi, în anul 1948, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat ”Declarația Universală a Drepturilor Omului”, fiind stabilite repere fundamentale comune prin care țările membre s-au angajat să respecte și să protejeze drepturile omului.

Cu această ocazie, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care reamintește că drepturile omului, în situații de criză majoră – cum a fost Cel De-al Doilea Război Mondial sau astăzi, în plină pandemie de coronavirus care afectează întreaga planetă – pot fi vulnerabile.

Este nevoie, în astfel de condiții, de ”mecanisme universale clare de protecţie”, dar și de ”reguli agreate la nivel internaţional”.

”Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la data de 10 decembrie 1948 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, reprezintă un reper major în istoria umanităţii. Acest angajament global a stabilit pentru prima dată standarde comune de promovare şi protecţie a drepturilor omului la nivel internaţional. Recunoaşterea demnităţii umane, a drepturilor inalienabile şi a importanţei acestora reprezintă fundamentul libertăţii, justiţiei şi păcii între popoarele lumii.

Cea de-a doua conflagraţie mondială a arătat că, fără mecanisme universale clare de protecţie, fără reguli agreate la nivel internaţional, drepturile omului sunt vulnerabile, iar libertatea poate fi strivită în faţa tiraniei. Consacrarea drepturilor şi libertăţilor în legi fundamentale şi în numeroase tratate internaţionale dă substanţă acestui ideal, al protecţiei universale a drepturilor omului”, transmite Klaus Iohannis, președintele României..

”Sunt eforturi permanente, o continuă dedicare pentru a face lumea un loc mai bun, în care demnitatea umană şi libertăţile cetăţenilor să fie promovate, respectate, înţelese”

Klaus Iohannis, președintele României

”Statele au fost puse în situaţia de a găsi abordări echilibrate”

În această perioadă în care pandemia de coronavirus a impus măsuri de protecție și restricție fără precedent, drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor lumii sunt mai importante ca oricând.

Statele lumii au fost puse în situația de a gestiona echilibrat fiecare decizie luată, tocmai pentru ca drepturile omului să nu fie încălcate.

”În ultimul an, marcat profund de pandemia de COVID-19, subiectul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor s-a aflat mai mult decât oricând pe buzele tuturor, pe agenda publică, în atenţia decidenţilor politici, a instanţelor de judecată, a fiecărui cetăţean. În această nouă realitate, statele au fost puse în situaţia de a găsi abordări echilibrate. Protecţia sănătăţii publice, a dreptului la viaţă, la integritate fizică, protejarea concomitentă a tuturor celorlalte drepturi şi libertăţi nu sunt deziderate facil de atins, mai ales când de acestea depind coeziunea socială, încrederea în instituţii, eficacitatea acţiunii statului”, spune Klaus Iohannis.

”Pentru a trăi armonios în societate, este nevoie de echilibru”

Klaus Iohannis transmite, în mesajul său, că este nevoie de ”echilbru”, iar decidenții au o misiune foarte grea, aceea de a adopta măsuri ”care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale”, dar urmărind ”scopuri legitime”.

”Nu este niciodată uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime, sunt prevăzute de lege, sunt temporare şi proporţionale. Tocmai de aceea, doar printr-o responsabilitate asumată la nivel individual, putem depăşi această perioadă şi putem să ne bucurăm cu toţii din nou de exerciţiul deplin al drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale, fiind, totodată, conştienţi şi de îndatoririle care decurg din statutul nostru de cetăţeni ai României. Idealurile consacrate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului prind viaţă în realitatea noastră cotidiană odată cu valorile pe care ni le asumăm şi pe care le promovăm, cu atitudinile şi comportamentele noastre, în deplin respect faţă de demnitatea umană”, a mai transmis Klaus Iohannis.

”Pentru a trăi armonios în societate, este nevoie de echilibru, iar această zi este un bun prilej de a ne cunoaşte mai bine drepturile, libertăţile, dar şi îndatoririle, de a reflecta asupra lor şi de a face tot ce stă în putinţa noastră pentru ca drepturile celorlalţi să fie respectate şi protejate”

Klaus Iohannis, președintele României

Citește și

Mediafax
Ministerul Educației: O medalie de aur și patru de argint, la Olimpiada Internațională de Fizică
Digi24
Minciunile lansate de Ambasadorul Rusiei la București despre relația dintre România și Republica Moldova. Explicațiile unui istoric
Cancan.ro
Piedone, primele DECLARAȚII după stenogramele uluitoare cu soția lui: 'Cicăleala ei mi-a fost singurul prieten'
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este sfârșitul lumii, dar este destul de enervant”
Mediafax
HOROSCOP 25 iulie 2025. Se anunță reușite financiare pentru mai multe zodii
Click
Cele 2 zodii care își rezolvă cele mai grele probleme în toamna anului 2025. Viața lor va căpăta culoare și redescoperă bucuria de a trăi
Wowbiz
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Antena 3
O femeie a dispărut în urmă cu 20 de ani, în Ialomița. Acum, fostul ei amant a făcut o dezvăluire infiorătoare
Digi24
Berlinul se pregătește de război: planul german pentru a rezolva problema lipsei de soldați
Cancan.ro
Ispita de la Insula Iubirii 2025, în lacrimi la mormântul fiului ei. Cristina Scarlevschi și-a pierdut băiețelul în urmă cu un an 😢
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Dorel și-a dat din nou examenul. Toaletă cu uşă şi pereţi transparenţi, în mijlocul pieței din Pașcani
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Doi bărbați care lucrau într-un buncăr cu cereale din Buzău, au murit. Unul dintre ei s-a aruncat să-şi salveze colegul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Dacia Logan se transformă! Dar în ce? Ce rezervă viitorul pentru modelul îndrăgit de toți românii?
Descopera.ro
Mitul antic al lui Nibiru. Ce au descoperit babilonienii în Sistemul Solar?
Capital.ro
Nimeni nu mai scapă de ANAF. Fiscul a bătut palma cu americanii. Toți banii românilor vor fi găsiți
Evz.ro
Smoothie, perfect pe caniculă. Rețeta e simplă
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”
RadioImpuls
Legendarul wrestler, Hulk Hogan, a murit la vârsta de 71 de ani
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă îi face cadou iubitei un inel cu un diamant uriaș: - Scrie Made in China pe el
Descopera.ro
Mister cosmic vechi de 40 de ani, elucidat. De ce Uranus emite mai multă căldură decât primește de la Soare?