EMA nu poate preciza încă dacă vaccinurile anti-Covid-19 trebuie să fie adaptate pentru Omicron

EMA nu poate preciza încă dacă vaccinurile anti-Covid-19 trebuie să fie adaptate pentru Omicron
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 21/12/2021, 18:49

Șeful Autorității Europene de Supraveghere a Medicamentelor (EMA) a declarat că „nu există încă un răspuns” cu privire la faptul dacă producătorii de vaccinuri vor trebui să își adapteze vaccinurile Covid-19 pentru a contracara varianta Omicron, care se răspândește rapid.

Varianta puternic mutantă, prezentă acum în zeci de țări, pare să fie mai contagioasă decât tulpinile anterioare și determină noi valuri de infecții la nivel mondial. Oamenii de știință examinează, de asemenea, dacă este mai rezistentă la vaccinuri decât tulpinile anterioare.

Șeful Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă este nevoie de un vaccin specific Omicron. „Nu există încă un răspuns cu privire la faptul dacă vom avea nevoie de un vaccin adaptiv cu o compoziție diferită pentru a face față acestei variante (Omicron) sau altor variante”, a declarat Emer Cooke.

„Trebuie să vedem mai multe date privind impactul variantei asupra eficacității vaccinurilor aprobate, precum și pentru a aduna dovezi suplimentare”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Aceasta a inclus eficacitatea actuală a vaccinurilor pentru a preveni boala ușoară și severă, precum și spitalizarea și decesul, a spus ea. Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, a adăugat că vaccinurile de rapel ale vaccinurilor actuale par să fi „asigurat o bună neutralizare încrucișată” a variantelor de coronavirus.

Dar a avertizat că mai sunt necesare câteva săptămâni „înainte de a avea o imagine completă a ceea ce ne putem aștepta în viitor”. „Deocamdată trebuie să fim prudenți, dar totuși va trebui să începem să ne gândim la dezvoltarea de vaccinuri pentru variante precum Omicron, astfel încât, în cazul în care se va dovedi că trebuie să trecem cu adevărat la o nouă (campanie) de vaccinare folosind o variantă de vaccin, să fim pregătiți”, a spus el.

Cooke a precizat că, având cinci vaccinuri și șase medicamente disponibile în UE pentru tratarea Covid-19, „ne aflăm într-o poziție mult mai puternică decât anul trecut. Avem mult mai multe instrumente la dispoziția noastră”, a spus ea.

De asemenea, producția de vaccinuri a crescut considerabil în ultimul an, a declarat șefa agenției cu sediul la Amsterdam, cu aproape un miliard de doze distribuite în UE în ultimul an. Producătorii au acum capacitatea de a produce aproximativ 300 de milioane de doze în fiecare lună, a declarat Cooke.

„Capacitatea a crescut de cel puțin zece ori. Această tendință de creștere poate și trebuie să continue”, a spus ea. Uniunea Europeană a autorizat în urmă cu exact un an utilizarea primei dintre cele cinci injecții Covid, disponibile acum în blocul celor 27 de țări, alături de mai multe tratamente.

Comisia Europeană a autorizat luni un vaccin fabricat de compania americană Novavax ca fiind a cincea injecție oficială, la câteva ore după ce EMA a dat undă verde injecției. Oficialii speră că vaccinul, realizat cu o tehnologie mai convențională decât celelalte, va contribui la convingerea celor care ezită să se vaccineze.

„Doza „booster” este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de înalt al protecţiei în faţa formelor simptomatice ale bolii”, a adăugat el în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Uniunea Europeană are capacitatea de a produce 300 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună, după ce producătorii farmaceutici şi-au optimizat fluxurile de producţie pentru a acoperi cererea tot mai mare înregistrată în rândul populaţiei de 450 de milioane de locuitori din UE, a precizat Emer Cooke.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul