VIDEO | Orban, despre certificatul verde: „Nu ajută la combaterea pandemiei. Practic, îi obligă pe oameni să se vaccineze sau să se testeze”

Publicat: 22/12/2021, 22:00
Actualizat: 23/12/2021, 00:05

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban, a declarat că el și parlamentarii care îl susțin nu vor vota legea certificatului Covid, despre care spune că este „o prostie” care nu ajută la combaterea pandemiei de Covid-19.

Deși spune că el s-a vaccinat cu trei doze și că are încredere în vaccin, afirmă că certificatul verde, care a ajutat la creșterea numărului de persoane vaccinate în toată Europa, are doar rolul „pervers” de crea o obligaţie de vaccinare sau de testare, în condițiile în care valul cinci al pandemie de Covid-19 provocat de varianta Omicron a devenit dominant în multe țări din lume.

„Atât poziţia mea, cât şi a colegilor mei este aceea de a vota împotriva certificatului verde. Vreau să fac menţiunea, eu sunt vaccinat şi cu a treia doză, sunt un om care cred în vaccin, a salvat milioane şi milioane de vieţi”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la România Tv.

Orban a schimbat radical discursul legat de vaccinurile care sunt administrate împotriva Covid-19: „vaccinurile anti-Covid încă nu sunt foarte clare”.

Ludovic Orban consideră că implementarea unui certificat verde „este o prostie și nu ajută la combaterea pandemiei”. De asemenea, el consideră că implementarea unui certificat verde ar crea discriminare între persoanele vaccinate care transmit virusul şi persoanele nevaccinate care de asemenea transmit virusul.

„Persoanele vaccinate transmit virusul, cu certitudine. Sigur că poate să existe o mică diferenţă care încă nu e cuantificabilă în procente, dar o persoană vaccinată poate să transmită virusul. Păi dacă o persoană vaccinată poate să transmită virusul, ce motiv pot să invoc eu ca să creez o segrerare în societate, ca să creez o discriminare între persoanele vaccinate care transmit virusul şi persoanele nevaccinate”, a afirmat el.

„Nu ai niciun fel de motiv legitim pe de o parte să creezi o discriminare între persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate atâta timp cât persoanele vaccinate transmit virusul în egală măsură cu persoanele nevaccinate. Doi: aici e vorba de restrângerea unor drepturi fundamentale, dreptul la muncă”, a spus Orban.

El a adăugat că dacă ar fi fost prim ministru, „cu siguranţă” ar fi susţinut acelaşi punct de vedere, deși când se afla în fruntea PNL discursul pe tema pandemiei era complet opus.

Orban acuză că certificatul verde „nu face altceva decât să creeze în mod pervers o obligaţie de vaccinare”.

„E contraproductiv inclusiv din punct de vedere epidemiologic, ca nu spun că nu ai niciun fel de legitimitate pentru restrângerea unor drepturi. Eu vă spun: acest certificat verde până la urmă nu face altceva decât să creeze în mod pervers o obligaţie de vaccinare. Practic, îi obligă pe oameni să se vaccineze sau să se testeze”, consideră Ludovic Orban.

Fostul lider al PNL susține că va contesta la Curtea Constituţională o astfel de lege, pentru că reprezintă „o încălcare a unor drepturi fundamentale”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?