Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”, iar Polonia avertizează asupra riscului ridicat de război in Europa

Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”, iar Polonia avertizează asupra riscului ridicat de război in Europa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/01/2022, 19:03

Rusia a declarat că dialogul continuă, dar că se lovește de un punct mort în timp ce încearcă să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și să renunțe la decenii de extindere a alianței în Europa – cereri pe care Statele Unite le-au respins categoric.

„În acest stadiu, este cu adevărat dezamăgitor”, a declarat ambasadorul rus Alexander Lukașevici reporterilor după o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a treia etapă dintr-o serie de discuții Est-Vest din această săptămână.

El a avertizat asupra unor posibile „consecințe catastrofale” dacă cele două părți nu vor ajunge la un acord asupra a ceea ce Rusia a numit liniile roșii de securitate, dar a declarat că Moscova nu a renunțat la diplomație și chiar ar accelera-o.

Ryabkov a declarat pentru televiziunea RTVI că specialiștii militari ruși îi oferă opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din jurul Ucrainei se înrăutățește, dar că diplomației trebuie să i se acorde o șansă. „Trebuie să reiterez că dialogul este încă în curs de desfășurare la mai multe niveluri și în mai multe direcții”, a declarat.

Rubla rusă a scăzut cu peste 2% față de dolar în urma comentariilor lui Ryabkov, care au determinat, de asemenea, o vânzare a obligațiunilor guvernamentale. Un trader de la o mare bancă rusă a declarat pentru Reuters că piața a reacționat parțial la comentariul lui Ryabkov, ca răspuns la o întrebare, potrivit căruia acesta nu ar confirma și nici nu ar exclude posibilitatea ca Rusia să desfășoare „infrastructură militară” în Cuba și Venezuela

Comentariile rusești reflectă un model în care Moscova afirmă că dorește să continue diplomația, dar respinge apelurile de a inversa consolidarea trupelor sale în apropierea Ucrainei și avertizează asupra unor consecințe nespecificate pentru securitatea occidentală dacă cererile sale nu vor fi ascultate.

Ministrul polonez de externe a declarat joi că Europa riscă să intre în război, în timp ce oficialii ruși că încă nu a pus capăt diplomației, dar că experții militari pregătesc opțiuni în cazul în care tensiunile din Ucraina nu vor putea fi dezamorsate: „Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare ca niciodată în ultimii 30 de ani”.

Ambasadorul american Michael Carpenter a declarat, după discuțiile cu Rusia de la Viena, că Occidentul ar trebui să se pregătească pentru o posibilă escaladare a tensiunilor cu Moscova. „Tobele războiului sună tare, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a declarat el reporterilor.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat: „Cred că singura modalitate prin care rușii pot confirma lipsa intenției de a rezolva problemele prin forță este de a continua discuțiile în formatele stabilite, în special în cadrul OSCE”.

Rusia se simte amenințată de NATO

Rusia neagă planurile de a invada Ucraina, dar consolidarea sa militară a forțat Statele Unite și aliații săi să se așeze la masa negocierilor.

Aceasta se declară amenințată de faptul că NATO s-a extins spre granițele sale prin primirea a 14 noi membri din fosta Europă de Est comunistă de la încheierea Războiului Rece. Vrea să traseze „linii roșii” pentru a împiedica alianța să admită Ucraina ca membru sau să amplaseze rachete în această țară.

Washingtonul a respins aceste cereri, dar a declarat că este dispus să discute despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii pentru a trece peste unul dintre cele mai tensionate momente din relațiile Est-Vest de la Războiul Rece încoace.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?