Situație disperată în Turcia, pe fondul inflației scăpate de sub control. Mai mult de jumătate din populație spune că abia își permite alimentele zilnice

Situație disperată în Turcia, pe fondul inflației scăpate de sub control. Mai mult de jumătate din populație spune că abia își permite alimentele zilnice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/01/2022, 20:02

Turcia se confruntă cu o situație disperată pe fondul inflației și a sărăcirii accentuate a populației.  Mulți oameni trec printr-o perioadă dificilă din cauza scumpirilor necontrolate.Pentru mulți, fructele, carnea și peștele au devenit un lux, iar vânzătorii au probleme din cauza produselor perisabile.

Cetățenii turci sunt forțați de împrejurări să-și reducă la maximum cheltuielile. În plus, moneda națională pierde rapid din valoare, motiv profund de nemulțumire. Cea mai mare parte a furiei se îndreaptă către președintele Recep Erdogan, potrivit unui reportaj realizat de Digi24 şi Deutsche Welle .

Guvernul turc a majorat brusc la începutul anului prețurile la energia electrică și la gazele naturale, iar inflația lunară a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, în Istabul.

Prețurile au crescut, de asemenea, la benzină și asigurări auto, ceea ce a tensionat și mai multe economia țării, care oricum se confruntă cu inflația în creștere și o criză valutară care a fost declanșată de o serie de reduceri a ratelor dobânzii.

Inflația a dus la sărăcirea populației

Mulți îl consideră pe președinte responsabil pentru prăbușirea lirei și se tem că politicile sale economice îi vor ruina. Inflația mare este o povară enormă pentru cei mai săraci.

De exemplu, pentru oameni ca Emrah Hazer, care trăiește din colectarea deșeurilor. Trăia din greu chiar și înainte de această criză. Acum, abia dacă își mai poate hrăni familia. Tânărul de 25 de ani câștigă din colectarea deșeurilor de hârtie aruncate în pubelele din Istanbul, metropolă cu peste 15 milioane de locuitori.

„Un kilogram de carton înseamnă trei eurocenți. Un kilogram de plastic e acum doar 10 cenți, în loc de 12”, explică Emrah Hazer.„Prețul pâinii a crescut din nou. Chiar și prețul celei mai ieftine pâini s-a dublat. Cum să-mi permit suficientă mâncare? Dar trebuie să muncesc în continuare”, spune tânărul.

O clădire abandonată de la marginea orașului servește drept punct de colectare, unde Emrah aduce tot ce a adunat peste zi. Azi a colectat 58 de kilograme și a câștigat echivalentul a mai puțin de cinci euro. După ce e sortat, gunoiul e dus la fabrici de reciclare.

„În sondaje, mai mult de jumătate din populație spune că abia își permite alimentele zilnice. Aproape trei sferturi dintre turci sunt îndatorați. Și aproape toată lumea se plânge de scăderea veniturilor. Aceste cifre arată cât de disperată este situația”, spune Nesrin Nas, economistă.

În plină criză economică, autoritățile turce intenționează să permită companiilor private să colecteze materiale reciclabile. Este o piață profitabilă. Prin urmare, punctele de colectare instalate ilegal vor dispărea. În urmă cu câteva luni, un ordin de evacuare a dus la ciocniri violente între colectorii de deșeuri și poliție. Zeci de oameni au fost arestați.

Între timp, lucrătorii din sectorul reciclării deșeurilor și-au unit forțele pentru a lupta împotriva acuzațiilor.

Aproape trei sferturi dintre turci sunt îndatorați

Dar nu doar cei aproximativ 500.000 de colectori de deșeuri din țară își fac griji acum pentru existența de zi cu zi. Valoarea lirei turcești s-a redus aproape la jumătate în ultimul an, iar inflația este oficial de 36 la sută. Experții economici spun că, de fapt, este mult mai mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata