VIDEO | Sorin Cîmpeanu: În câteva zile 2.000 de elevi au fost depistați pozitiv cu Covid-19 în urma testelor de salivă și confirmate cu PCR

Publicat: 03/02/2022, 22:58
Actualizat: 03/02/2022, 23:19

Ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, la Digi24, că din ultimele date raportate au fost depistați pozitiv la Covid-19 în urma testelor de salivă și ulterior confirmate prin teste PCR 2.000 de elevi dintr-un total de 5.000 de suspecți, ceea ce înseamnă 66% din totalul testelor efectuate în școli.

„Ultimele date pe care le-am centralizat, doar în câteva zile, au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă, din cele 5.000, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări. Asta înseamnă o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR a fost de 66%”, a declarat  ministrul Educaţiei, joi seara, la Digi 24.

Ministrul spune că dacă nu s-ar fi depistat aceste cazuri de infectare cu Covid-19 în rândul elevilor în urma testelor de salivă, aceșția ar fi mers în continuare în comunităţi și ar fi transmis boala fără să știe acest lucru.

“Aceste teste de salivă, în ultimele zile, ne-au confirmat infectarea a 2.000 de copii. Am putut să contribuim la abordarea precoce ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Cred că 2.000 de copii sunt importanţi. Al doilea lucru, aceşti 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectaţi prin teste pe bază de salivă, ar fi mers în continuare în comunităţi, cea mai bună parte dintre ei, poate că unii ar fi avut simptome care le-ar fi atras atenţia, ce ar fi generat la o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte uşor 20.000 de alţi colegi. Foarte simplu”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a afirmat că față de prima săptămână a anului, raportarea a fost făcută cu mai multă responsabilitate și de aceea s-au depistat 66% din elevi cu virusul SARS-CoV-2.

“Dacă în prima săptămână, aveam o rată de confirmare prin teste PCR foarte, foarte mică, totuşi acum, când îmi place să cred că lumea s-a mai obişnuit, şi când spun lumea mă refer la copii, la părinţi, la cadre didactice. Mi se pare foarte în regulă să ai 66% din rezultatele testelor confirmate PCR. Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate şi înseamnă că şi raportarea s-a făcut mai responsabil decât la început”, a mai declarat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că miercuri s-au alocat încă 18,5 milioane de teste de salivă care vor fi distribuite în școli.

“IGSU ne-a sprijinit ieri prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste, tocmai am semnat repartiţia a încă 18,5 milioane de teste. (…) Eu interpretez rezultatele pe care le am în sistemul de educaţie. Mai mult decât atât, testele pe care le avem acum deja în şcoli sunt suficiente pentru testarea estimez a două luni de acum încolo. Avem teste pentru două luni şi nu le mai folosim?”, a afirmar Sorin Cîmpeanu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice