VIDEO | Sorin Cîmpeanu: În câteva zile 2.000 de elevi au fost depistați pozitiv cu Covid-19 în urma testelor de salivă și confirmate cu PCR

Publicat: 03/02/2022, 22:58
Actualizat: 03/02/2022, 23:19

Ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, la Digi24, că din ultimele date raportate au fost depistați pozitiv la Covid-19 în urma testelor de salivă și ulterior confirmate prin teste PCR 2.000 de elevi dintr-un total de 5.000 de suspecți, ceea ce înseamnă 66% din totalul testelor efectuate în școli.

„Ultimele date pe care le-am centralizat, doar în câteva zile, au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă, din cele 5.000, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări. Asta înseamnă o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR a fost de 66%”, a declarat  ministrul Educaţiei, joi seara, la Digi 24.

Ministrul spune că dacă nu s-ar fi depistat aceste cazuri de infectare cu Covid-19 în rândul elevilor în urma testelor de salivă, aceșția ar fi mers în continuare în comunităţi și ar fi transmis boala fără să știe acest lucru.

“Aceste teste de salivă, în ultimele zile, ne-au confirmat infectarea a 2.000 de copii. Am putut să contribuim la abordarea precoce ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Cred că 2.000 de copii sunt importanţi. Al doilea lucru, aceşti 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectaţi prin teste pe bază de salivă, ar fi mers în continuare în comunităţi, cea mai bună parte dintre ei, poate că unii ar fi avut simptome care le-ar fi atras atenţia, ce ar fi generat la o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte uşor 20.000 de alţi colegi. Foarte simplu”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a afirmat că față de prima săptămână a anului, raportarea a fost făcută cu mai multă responsabilitate și de aceea s-au depistat 66% din elevi cu virusul SARS-CoV-2.

“Dacă în prima săptămână, aveam o rată de confirmare prin teste PCR foarte, foarte mică, totuşi acum, când îmi place să cred că lumea s-a mai obişnuit, şi când spun lumea mă refer la copii, la părinţi, la cadre didactice. Mi se pare foarte în regulă să ai 66% din rezultatele testelor confirmate PCR. Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate şi înseamnă că şi raportarea s-a făcut mai responsabil decât la început”, a mai declarat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că miercuri s-au alocat încă 18,5 milioane de teste de salivă care vor fi distribuite în școli.

“IGSU ne-a sprijinit ieri prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste, tocmai am semnat repartiţia a încă 18,5 milioane de teste. (…) Eu interpretez rezultatele pe care le am în sistemul de educaţie. Mai mult decât atât, testele pe care le avem acum deja în şcoli sunt suficiente pentru testarea estimez a două luni de acum încolo. Avem teste pentru două luni şi nu le mai folosim?”, a afirmar Sorin Cîmpeanu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor