VIDEO | Nicolae Ciucă: „Toate aceste măsuri compensatorii luate de Guvern trebuie să fie asigurate prin investiții”

Publicat: 09/02/2022, 20:42
Actualizat: 09/02/2022, 23:19

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri la Antena 3, că soluția pentru contracararea creșterii prețurilor o reprezintă investițiile, iar PNRR-ul este principala resursă care ne poate ajuta la dezvoltarea unui sistem energetic performant.

„Toate aceste elemente constituie aspecte pe care fiecare dintre noi, de la nivelul premierului până la ministerele de linie, le avem în vedere şi sunt în momentul de faţă în analiză, urmând ca în paralel cu analiza pe impactul preţurilor la energie şi gaze, cu măsurile pe care le vom lua pentru perioada de după 31 martie, să identificăm măsurile şi soluţiile care sunt la îndemâna Guvernului, astfel încât să putem să diminuăm efectele acestor scumpiri în lanţ şi efectele inflaţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Antena 3.

Prim-ministrul a precizat că pentru a putea susține politica măsurilor compensatorii care să ajute populația să treacă peste perioada dificila de iarnă este nevoie ca investițiile atât prin PNRR. cât și prin măsurile pe care Guvernul le are în vedere să conducă la consolidarea sistemului energetic prin modernizarea și punerea în funcțiune a surselor actuale și prin identificarea de surse noi de energie.

„Ceea ce aş dori să subliniez este faptul că, în acest moment, toate aceste măsuri compensatorii care pot fi luate de către Guvern trebuie să fie completate de ceea ce ar trebui să se deruleze atât prin PNRR, cât şi prin măsurile pe care Guvernul le are în vedere, asumându-şi o sumă importantă pentru investiţii de 88 de miliarde de lei, bani care trebuie să vină să sprijine atât consolidarea sistemului energetic, identificarea de surse noi de energie, punerea în funcţiune a unor componente care puteau să producă energie, şi aici cu toţii ştim de centrala de la Iernut care, din păcate, nu a putut să fie pornită la timp şi în momentul de faţă se găseşte în lista de priorităţi numărul 1 a Ministerului Energiei, având termen ca anul acesta centrala să poată să primească finanţarea necesară, să se clarifice practic impasul în care se găsesc, să se continue finanţarea şi finalizarea lucrărilor astfel încât să putem beneficia de încă 430 de MW.

De asemenea, sunt hidrocentrale care au deja lucrările finalizate în proporţie de 90%, peste 90%, altele 80%, şi aici avem de clarificat situaţia acestor hidrocentrale şi ele trebuie puse în funcţiune pentru că este nevoie de surse noi de energie”, a spus Ciucă.

Șeful Executivului pune accent pe nevoia de investiții în surse noi de energie -energie verde -fotovoltaică și eoliană și de asemenea energie nucleară şi energie produsă prin gaze.

„Totodată, nu trebuie să nu accentuăm faptul că este nevoie de surse noi, energia fotovoltaică face parte din pachetul de Green Deal şi se acordă foarte mare atenţie dezvoltării acestui tip de producere a energiei, energia eoliană şi nu în ultimul rând, beneficiind de taxonomia care a fost aprobată deja la nivelul Uniunii Europene, putem să continuăm dezvoltarea proiectelor pe energie nucleară şi energie produsă prin gaze”

Ca atare, partea aceasta de trecere la exploatare a resurselor de gaze în off-shore, concomitent cu angajarea în modernizarea Reactorului numărul 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă, punerea în funcţiune a reactorului 3 şi de asemenea, o nouă abordare legată de reactoare mici de producere a energiei electrice se află pe agenda Guvernului şi ele trebuie să fie luate în calcul când vorbim de măsuri”, a spus el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×