Ministrul de externe al Franței: Toate elementele, reunite pentru o ofensivă militară puternică a Rusiei. Ambasadorul rus la UE: Rusia nu va invada Ucraina decât dacă este provocată

Ministrul de externe al Franței: Toate elementele, reunite pentru o ofensivă militară puternică a Rusiei. Ambasadorul rus la UE: Rusia nu va invada Ucraina decât dacă este provocată
Sursă foto: captură video
Publicat: 15/02/2022, 11:37
Actualizat: 15/02/2022, 12:33

Toate elementele sunt reunite pentru o ofensivă militară puternică a Rusiei în Ucraina, a estimat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu la televiziunea franceză France 5. Ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, susține însă că Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”.

„Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid. Asta ne sare în ochi”, a spus Le Drien, arătând însă că nu are indicii despre o intervenţie iminentă a Rusiei.

„A luat preşedintele Putin decizii privind o operaţiune sau nu? După părerea mea, nimic nu indică asta în prezent”, a spus şeful diplomaţiei franceze, care a fost la începutul lunii februarie la București, unde s-a întâlnit cu miniștrii de Externe din Europa de Est și din statele baltice.

Le Drian spune că Putin vrea să împiedice Ucraina să aibă propria suveranitate, iar „dacă întâmplător suveranitatea, o parte din suveranitate sau din integritatea Ucrainei sunt puse în cauză de o intervenție semnificativă din partea Rusiei, atunci vor exista consecințe masive, sancțiuni masive”.

Însă, Franța nu i-a chemat înapoi pe cetăţenii aflaţi în Ucraina, față de alte țări ca Statele Unite. Le Drian a dat asigurări cetățenilor francezi că „la cel mai mic risc major, vom lua decizii imediate”. Momentan, oficialii francezi își sfătuiesc conaționalii să nu se deplaseze în Ucraina.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm”

Între timp, ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat pentru The Guardian că Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”, reiterând mesajul pe care îl tot transmite Vladimir Putin.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte. Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi, cu toate forțele, să le lovească, provocând astfel o reacţie a Rusiei, cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale”, a declarat Cijov.

Moscova ar plănui să filmeze un atac fals al Ucrainei asupra Rusiei drept pretext pentru o invazie, au dezvăluit oficiali americani

Amintim că Statele Unite au dezvăluit la începutul lunii februarie că Moscova ia în considerare înscenarea și filmarea unui atac fals al Ucrainei și aliaților săi asupra teritoriului separatist din estul țării, la granița cu Rusia, unde în ultimele luni au fost trimise 100.000 de trupe  rusești și echipament militar. Administrația Biden a avertizat că filmările de propagandă rezultate ar putea include „scene grafice ale unei explozii false înscenate cu cadavre”, scrie Washington Post, care a publicat în exclusivitate informația, citând un înalt oficial al administrației Biden vorbind sub anonimat.

Rusia a recrutat deja persoanele care ar participa în fabricarea videoclipul fals, iar serviciile secrete ruse sunt implicate în acest efort.

Întrebat în conferință de presă dacă poate confirma informația, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a răspuns: „Credem că Rusia va produce un videoclip de propagandă foarte grafic, care să includă cadavre și actori care să înfățișeze persoane îndoliate și imagini cu locații distruse, precum și echipamente militare în mâinile Ucrainei sau Occidentului, chiar până în punctul în care acest echipament ar fi făcut să arate ca și cum ar fi fost furnizat de Occident”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×