Consiliul European se reunește joi și vineri să discute despre războiul din Ucraina și costurile energiei. La reuniune participă și președintele american Joe Biden

Consiliul European se reunește joi și vineri să discute despre războiul din Ucraina și costurile energiei. La reuniune participă și președintele american Joe Biden
Sursă foto: consilium.europa.eu
Publicat: 24/03/2022, 09:09

Consiliul European se reunește joi și vineri, 24-25 martie, la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La Consiliu participă și președintele SUA, Joe Biden, în prima zi a discuțiilor privind sprijinul acordat de Occident Ucrainei și „consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European. 

La reuniune se „va discuta despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate și apărare, energie, probleme economice, COVID-19 și relații externe”, mai precizează sursa citată. Astfel, „Consiliul European va evalua cele mai recente evoluții de pe teren, inclusiv situația umanitară și refugiații.”

Liderii UE vor discuta despre cum să îi permită Uniunii Europene să acționeze mai rapid și mai decisiv atunci când se confruntă cu astfel de crize, asigurându-și în același timp interesele și protejându-și cetățenii.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre investițiile în apărare și instrumentele de finanțare. Consiliul urmează să aprobe Busola strategică, o inițiativă care vizează consolidarea politicilor de securitate și apărare ale Uniunii în jurul temelor de gestionare a crizelor, capacități de apărare, reziliență și parteneriate.

Consiliul European va mai discuta prețurile ridicate din domeniul energiei și impactul acestora asupra cetățenilor și întreprinderilor, tot în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuții, propunând opțiuni pentru asigurarea unor prețuri accesibile la energie și securitatea aprovizionării.

La reuniune participă, alături de toți ceilalți lideri europeni, și președintele Klaus Iohannis. Într-un comunicat de presă postat pe presidency.ro, scrie că „agenda de discuții a Consiliului European vizează, în principal, evoluțiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană Ucrainei în plan politic, financiar, material și umanitar. Vor fi abordate și modalitățile de sprijin în plan european a refugiaților ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecție temporară.”

De asemenea, Administrația prezidențială reiterează faptul că „liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securității aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenței față de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situația prețurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile și de susținere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.”

În plus, „vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieței Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația cu China şi situația politică din Bosnia şi Herțegovina.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ