Forțele ucrainene au reluat controlul asupra orașului-fantomă Pripiat, de lângă centrala nucleară de la Cernobîl

Forțele ucrainene au reluat controlul asupra orașului-fantomă Pripiat, de lângă centrala nucleară de la Cernobîl
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/04/2022, 16:55
Actualizat: 03/04/2022, 18:05

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra orașului fantomă Pripiat, aflat în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după cum a anunțat, duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

„Astăzi, 3 aprilie, unitățile militare aeropurtate ale Forțelor Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra zonei orașului Pripiat și a zonei de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei cu Republica Belarus”, au scris responsabilii, într-o postare pe Facebook, citată de CNN.

Postarea avea atașată o fotografie a drapelului ucrainean fluturând deasupra orașului.

Părăsit după cel mai accident nuclear din istorie

Orașul Pripiat a fost evacuat în 1986 în urma exploziei și incendiului de la Cernobîl. Pe 26 aprilie 2021 Ucraina a marcat 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, când un reactor al centralei nucleare a explodat, la aproximativ 108 kilometri la nord de Capitala Kiev. A fost cel mai accident nuclear din istorie, care a dus la răspândirea unui val de radiații de-a lungul Europei.

Imediat după dezastru, 31 de muncitori din fabrică și pompieri și-au pierdut viața, cei mai mulți din cauza radiațiilor. Alte mii au pierit mai târziu în timp, din cauza bolilor provocate de expunerea la radiații, precum cancerul, chiar dacă bilanțul final al deceselor este încă subiectul unor dezbateri.

Cea mai mare parte a zonei din jurul centralei nucleare este o părăsită, la fel și orașul Pripiat, care era acasă pentru 50.000 de oameni, dintre care majoritatea lucrau la centrală.

La sfârșitul lunii februarie, în prima săptămână de la invadarea Ucrainei, din 24 ferbruarie, centrala de la Cernobîl și teritoriul din împrejurimi au fost capturate trupelor ruse.

Dar, relatează, CNN, trupele ruse și-au anunțat intenția de a pleca și de a preda controlul personalului ucrainean, potrivit întreprinderii de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina.

„S-a confirmat că ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din Zona de Excluziune, au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus”, a spus Energoatom într-un comunicat publicat pe Telegram.

Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl, iar alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunţat vineri că forţele armate din ţara lui au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a comunicat acest lucru pe postul său TV.

Vestea retragerii armatei ruse de la Cernobîl a fost confirmată și de un înalt oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului. „Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii„.

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că „mai puţin de 20%” din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană „încep să se repoziţioneze” în direcţia Belarusului.

Cât timp va proteja sarcofagul de la Cernobîl

Centrala dezafectată de la Cernobîl se află într-o zonă de excludere, care găzduiește reactoarele dezafectate, dar și deșeuri radioactive, bine sigilate.

În 2016 a fost instalat Sarcofagul de la Cernobîl, pentru a acoperi reactorul. Acesta va împiedica răspândirea elementelor radioactive pentru următorii 100 de ani.

Peste 2.000 de oameni lucrează, încă, la Cernobîl, deoarece unitatea nucleară are nevoie de management permanent, pentru a evita producerea unui nou dezastru nuclear.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...